Hangya, légy, moly, szúnyog: rovarirtás házi módszerekkel

05 nov. 2012 Fischer Anna

levendparnaOtthonunk rendjét és nyugalmát sok rovar teheti tönkre. A hideg időben ezek a rovarok kevesebb gondot okoznak nekünk, de jó felkészülni a jövő évre.

Lássuk, hogy melyek a leghatékonyabb házi eszközök, amelyeknek segítségével sikerrel vehetjük fel ellenük a harcot.

Hangya
A hangyák már néhány leesett morzsa vagy más ételmaradék miatt is feltűnhetnek a lakásunkban, és ha nem teszünk valamit ellenünk azonnal, akkor sajnos hosszú távra költöznek be hozzánk. Keverjünk össze egy kevés vaníliás cukrot sütőporral, és tegyük ki a nyomvonalukra – garantált hatást érhetünk el vele.

Légy
A legyek a hideg elől előszeretettel próbálnak beköltözni lakásunkba, és egyáltalán nem segítenek az otthoni higiénia megőrzésében. Természetes ellenszereik sokban egyeznek a szúnyogokéval, érdemes kísérletezni a citromfűvel, a kámforral vagy akár a sűrűre főzött kamillával is ahelyett, hogy például a bár eredményes, de attól még nem túl szép, ragadós papírt használjuk.

kamillaSzúnyog
Bizony még most is láthatunk néhány szúnyogot a lakásban, amelyek kellemetlen csípéseikkel megkeseríthetik az éjszakáinkat. Különösen a gyerekek szobájában érdemes egy kis citromfüvet vagy abból készült illóolajat kitenni, és az máris távol tartja a kellemetlenkedő szúnyogokat. Sokan esküsznek a kámforral, a testre felvitt kamillafőzetre, vagy akár a cédrusfából készült bútorokra is.

Ruhamoly
Sok háztartásban számít ősellenségnek a ruhásszekrénybe költöző, majd a legszebb ruháinkat összerágó ruhamolyok. A legnépszerűbb házi védekezés ellenük a levendula, amit már kis párnácskákban is kaphatunk, így a kisebb darabok nem fognak szétszóródni a szekrényben vagy a fiókok mélyén. Szárított narancshéjjal és szegfűszeggel is próbálkozhatunk, csodás illatot ad a ruháknak!

narancshejMolylepke
A molylepkék nem csak a szekrényünkbe, de az azokban tárolt élelmiszerekbe is könnyen betelepszenek, és kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. A biotermékeket különösen szeretik, így az ilyen alapanyagok zacskói különösen nagy veszélyben vannak. Ecetes tisztítással lehet védekezni ellenük, az élelmiszereket pedig tároljuk inkább zárható dobozban!

Készüljünk a következő szezonra!
A hideg idő megérkezésével ezek a rovarok egyre egyre kevesebb gondot okoznak nekünk. Ennek ellenére megéri még most kikísérletezni, hogy melyik módszer válik be leginkább, hogy jövő tavasszal-nyáron már felkészülten várhassuk őket és a lehető leghatékonyabb, de egyben legtermészetesebb módon léphessünk fel ellenük.

Forrás: bien.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek