Ha korán veted a mákot, előbb lesz mákvirágod

06 márc. 2014 Virágné Fejes Éva

Az idős, vidéki emberek úgy tartják, addig jó elvetni a mákot, amíg a békák meg nem szólalnak, különben megkukacosodik a termése, és oda a munkánk!   

mak2A régi népi megfigyeléseket nyugodt szívvel elhihetjük. Ezért a mákot jó korán el kell vetni, javasolt vetési ideje február második felétől április közepéig tart.
Talán sokan emlékezünk a néhány éve előbukkanó vitákra: szabad-e mákot termeszteni? A törvényalkotók megoldották a kérdést: jól elkülönítettem meghatározták azon fajtákat, melyek fogyasztásra alkalmasak. Ezek az étkezési mákok, melyek jellemzője, hogy alacsony az alkaloid tartalmuk. Tehát, ha kiskertünkbe vetünk, nem érhet az a vád bennünket, hogy kábítószer előállítására alkalmas növényt termesztünk.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy fehér virágú változata Magyarországon drognak számít; ezért csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető. Ha mákunk van, a boltban vásárolt mák valóban étkezési mák, s ha elvetjük, lilás virágokat hoz.

mak1Ha mákvetésbe fog valaki, érdemes azt összekeverni homokkal vagy fűrészporral, mert különben nagyon sűrű lesz a máksorunk. Amikor eléri a 3-4 leveles állapotot, akkor jön a máktermesztés neheze, a ritkítás. A kihuzigált, fölös töveket ne dobjuk el! Áztassuk be a növénykéket 2-3 hétre vízbe, majd 1:25 arányú hígításával locsoljuk körbe a gyümölcsfák vagy a bogyósok tövét. Nem lesznek hálátlanok.

A mákról van még egy kedves történetem. Édesanyámat egyszer meglátogatta városi kollégája. Anyukám büszkén mutogatta a gyönyörű kertjét, s épp akkor virágzott a mák. Halvány virágai fekete közepükkel teljesen elbűvölték a vendéget. Hiszen ez a mákvirág – kiáltott fel, majd így folytatta:

- Akkor miért mondják akkor ránk férfiakra, hogy na szép kis mákvirágok vagytok? Mert ilyen szépek vagyunk?

mak3„Termény-mákvirág” készítése
Egyedi mákvirágot saját magunk is készíthetünk a kimaradt magvakból. Tetszés szerinti nagyságú (6-8 cm átmérőjű) kartonkorongot kell kivágni. Egy cső kukoricát lemorzsolok, majd a kartonlap szélét beragasztózom és a kukoricaszemeket úgy helyezem a karton szélére, hogy hegyes felük a kör közepe felé mutasson. Tetszőleges számú sorban is felragaszthatók a szemek. A csupaszon maradt kör közepét szintén beragasztózom, majd a mákszemekkel sűrűn megszórom. A felesleget leöntöm róla és máris kész egy „termény-mákvirág.” Felhasználható díszítésre, ajándékok csomagolásához, de kitűzőként is feltűnt már.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek