Ha csak egy virágot ültetsz, az levendula legyen a kertedben!

27 máj. 2012 Fekécs Edit

levendula2xHa még nem jártál levendulafarmon, levendulakertben, de szereted a levendula illatát, akkor engedd meg, hogy „megbabonázzunk” néhány fotó erejével.  

A levendula talán egyike azon növényeknek, amiről elmondhatjuk, hogy amennyire egyszerű, legalább olyan szép is. Biztos nem vagyok vele egyedül, de engem már egy levendulafotó látványa is elvarázsol és boldoggá tesz. Egyszerűen imádom. Azt hiszem, hogyha csak egyetlen virágot ültethetnék a kertünkbe, akkor az a levendula lenne sok margarétával.

levendula3xMost viszont maradjunk a kék-lila-rózsaszín szépségnél. Jogosan mondják, hogy a levendula több, mint egy virág, fantasztikus élményt ad már akkor is, ha csak nézed. Szervezetünkre gyakorolt hatása mind  fizikai, mind lelki vonatkozásban bizonyított.

Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha már van levendulavirág a kertben?
Levendula gyógytea számos betegségre gyógyír, legyen szó sebfertőtlenítésről, gombás fertőzésekről, magas vérnyomás kezeléséről, megfázásokról. Nem utolsó sorban csökkenti az alvászavart. A szárított levendulavirággal megtöltött kispárna nem csak esztétikus, hanem segít megnyugtatni az elmédet, nyugtat és hatékony a fáradtság leküzdésében is.
A levendula otthonod dekorálásában is igazi csodákra képes. Ha szeretnél sokáig gyönyörködni benne, akkor a friss virág szárát 2-3 naponta vágd vissza és minden nap cserélj rajta a vizet. Egy csokor általában 7-10 napig díszít és illatozik a lakásban, függően attól, hogy hová teszed (a napos oldalt kedveli), és milyen szeretettel gondozod.
A szárított levendula felhasználásra nagyon sok ötletet találsz, illetve légy Te is kreatív és alkoss szépségeket!

levendula1xVirágozzon, illatozzon, legyén éke a Te kertednek is!
A levendula virágoskert kialakítása nagyon egyszerű, de mindenképp érdeklődj kertészeti oldalakon, ne hibázd el. Az alábbiakban mi is összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, ami reméljük a kezdő lépéseknél segítséget ad.
Először is, ami a legörömtelibb, hogy a levendula könnyen termeszthető növény, palántája kora tavasztól késő őszig bármikor ültethető.
Mielőtt levendulakertet szeretnél, válaszd ki, milyen fajtából szeretnéd. Mint majd látod, sok fajta levendula létezik. Miután több mint 200 féle levendula és 28 különböző fajtája van, most csak a leggyakoribbakról ejtünk szót.

Lavandula angustifolia
A levendula törzsnövénye, származási helye Franciaország. 800 m felett nő, ott termesztik fáradtságos munkával. Kézzel aratják. A teljes virágzás – időjárástól, helytől függően – június első felétől július végéig tarthat. A később fejlődő szárakon, elágazásokon kis mennyiségben késő őszig is nyílnak virágok. A virágok színe ibolyakék, élénk kék, kékeslila és árnyalataik, összességében harmonikus, jellegzetes levendulakék.

1 liter illóoljához 160 kg virágra van szükség. Ezt a levendulát leginkább gyógyítás céljára használják, nem véletlen hívják gyógylevendulának. Az ebből készült olajnak 160 különböző hatóanyaga van. Telt, tiszta, átható, fűszeresen édeskés az illata, aromája a legfinomabb, illóolaja is a legértékesebb. .

levendula4xLavandula officionals
Az igazi levendulaolajat, a lavandula officionals-t alacsonyabban fekvő tájakon, hagyományos monokultúrákban termesztik. 1 liter olajhoz 100-120 kg bugára van szükség, amelyben körülbelül 100 különböző hatóanyag található. A finom levendula olaját egyszerű gyógyítási célzattal alkalmazzák illatlámpában és fürdővízbe téve.

Lavandula hybrida
A lavandula hybrida fajtáknál 70-100 kg növényi anyagból lesz 1 liter egyszerű levendulaolaj. Ebben nyolcvan különböző hatóanyag található. Ez a fajta levendula a nagyon friss és majdnem kámforszerű,  a gyógynövényes zsákocskák tisztításához és illatosításához használatos.  

Mielőtt kertalakításba kezdenél, mindenképp döntsd el, hogy miért szeretnél levendulakertet. Virágaiért, amit vázában is csodálhatsz, vagy később szárítva potpourri-ként, esetleg illóolajáért, netalán azért, hogy a kertedben lévő levendula látványa és illata kellemes élményeket nyújtson?

Jó tervezgetést és álomszép levendulakertet kívánok!

Forrás és fotó: everything-lavender.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek