Gubacsdarázs fenyegeti a szelídgesztenyefákat

13 júl. 2012 Horváth Rita

gubacsdarazs1A szelídgesztenye legjelentősebb és legveszélyesebb rovarkártevőjének magyarországi megjelenésére figyelmeztet a szlovák növény-egészségügyi hatóság. 

A nálunk nem honos gubacsdarázs a fakorona erős ritkulását, szélsőséges esetben a fa pusztulását okozhatja, és jelentős terméscsökkenését idézhet elő.

A szelídgesztenye-gubacsdarázs fertőzést a nyitramentei Privigye városban, olaszországi eredetű szelídgesztenye csemetéken azonosították. A még eladatlan és a vevőktől visszagyűjtött növényeket hatósági felügyelet mellett a gubacsdarazsak kirepülését megelőzően elégették. Több növény hollétét azonban nem sikerült felderíteni, ezek mintegy 230 településre is elkerülhettek. A károsító elterjedése ezzel nem csak Szlovákiára, hanem Magyarország Szlovákiával határos területére is potenciális veszélyt jelent.

gubacsdarazs2A Vidékfejlesztési Minisztérium kéri a lakosságot, hogy ha a szelídgesztenye-gubacsdarázs jelenlétére utaló gyanús tüneteket észlel, azonnal jelentse a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán, vagy a megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán.

Az egy nemzedékes szelídgesztenye-gubacsdarázs nőstényei a tojásaikat a nyár végén a szelídgesztenye rügyeibe rakják, amelyekből a következő év tavaszán gubacsok alakulnak ki. A rügyeken képződő gubacsok blokkolják a hajtások fejlődését. A szelídgesztenye-gubacsdarázs megjelenésekor az unió előírja a fertőzés haladéktalan felszámolását, illetve a károsító továbbterjedésének a megelőzését.

Fotó: Dr. Csóka György

(Forrás: VM Sajtóirodája)


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek