Fűteni mindenki tud, de hogyan?

18 nov. 2013 Administrator

Egy kályha meleget és jóérzést sugároz, ez azonban gyorsan kellemetlen érzéssé alakulhat, ha kályhánkból vagy kandallónkból káros anyagok távoznak.

egestermek4A megfelelő használaton és a tüzelőanyag helyes megválasztásán múlik, hogy készülékünk környezetbarátként, vagy környezetetkárosítóként működik. Az alábbi információk segítenek abban, hogy a leghatékonyabb fűtési technikát elsajátíthassa, valamint hogy kiválaszthassa a készülékének és az Ön igényeinek legmegfelelőbb tüzelőanyagot.

Fa-szén tüzelésű kályhák, kandallók fűtésére a következő tüzelőanyag típusok ajánlottak: száraz, természetes fa, barnaszén, kandallószén.

Nem ajánlott impegrált fa, illetve papír, és műanyag alapú csomagolóanyag eltüzelése.

A fa szárítása
Csak száraz, legfeljebb 20% nedvességtartalmú fával szabad fűteni. A fának időre van szüksége a száradáshoz, mely minimum 2 év.

Helyes tárolás

  • A vágott fát jól szellőzött, esőtől védett lehetőleg napos oldalon kell tárolni (ideális a déli oldal). A rétegek között egy kézfejnyi távolságnak kell lennie azért, hogy a szabadon mozgó levegő a távozó nedvességet magával vigye.
  • Pincében csak száraz fát szabad tárolni, hiszen a frissen vágott fa a pincében nem szárad meg, csak befülled.

A száradás típusától és idejétől függ, hogy a fa mennyi nedvességet tárol:

  • 10% nedvességtartalom: nagyon száraz fa,
  • 15% nedvességtartalom: jól, levegőn szárított fa,
  • 20% nedvességtartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve tárolva,
  • 50% nedvességtartalom felett: zöld fa.

Nedvességtartalom és fűtőérték
A fa fűtőértéke erősen függ a nedvességtartalomtól. Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke. A fában található nedvességnek az elégés alatt el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba a fűtés folyamán.

egestermek1Jól érzékelhető, hogy a nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os fa.

Nedves fát eltüzelni nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is. A nagy nedvességtartalom miatt az égési hőmérséklet kisebb, növekszik a korom és károsanyag-kibocsátás, megnő a kémény eltömődésének a veszélye.

Az égési folyamat három szakasza
1. Száradási folyamat
egestermek3Ebben a szakaszban, a fában található nedvesség párolog el. (Hőm.: 100°C-ig) A fa összezsugorodik, repedések keletkeznek, ami meggyorsítja a száradási folyamatot.

2. Nyugalmi fázis
A száradás után kb. 100-300°C között megindul a fa elgázosodása. A faanyagból energiadús, különböző összetételű éghető gázok (szénhidrogének) szabadulnak fel. Ezen anyagok égése (mely a faanyag 80%-át teszi ki) hosszú sárga lángok formájában figyelhető meg.

3. Kiégési folyamat
Az elillanó anyagok elégése után keletkezik a faszén. A faszénparázs 500-800 °C között elgázosodik és korom nélkül elég. Ez a folyamat rövid, áttetsző lángok formájában mutatkozik. Egy darab fában, egy időben mind a három folyamat lejátszódhat.

Égéstermékek
Kémiailag a fa éghető szénből és hidrogénből áll. Ez az összeállítás egy természetbarát fűtőanyagra utal, mivel kritikus anyagok, mint kén, klór és nehézfémek teljesen hiányoznak belőle.

Égéskor elsősorban víz, H2O (elgőzölögve) és széndioxid, CO2 kell, hogy keletkezzen. A tapasztalatok szerint a fa égése során bizonyos körülmények között más anyagok is felszabadulnak, melyet füst és kellemetlen szagok formájában érzékelünk. Ennek oka a fából kiszabaduló gázok nem megfelelő elégése, mely létrejöhet:

  • alacsony égéshőmérséklet, nedves fa,
  • a teljes égéshez szükséges levegő hiánya,
  • nem megfelelő műszaki állapotú, vagy nem megfelelően működtetett tüzelőkészülék miatt.
    Az így keletkező anyagok sokfélék lehetnek: széndioxid, ecetsav, fenol, metán, formaldehid, további szénhidrogének, korom, kátrány

    Az emisszió befolyásolása

A károsanyag-kibocsátás alacsony szinten tartásának szempontjából legfontosabb kritérium a száraz fa alkalmazása.

futesiszezon2A felfűtési folyamat során - ahol a legtöbb káros anyag keletkezik - a hőmérsékletnek a lehető leghamarabb el kell jutnia a felső zónába, ezt viszonylag kicsire darabolt fával lehet elérni.

Fontos a megfelelő levegőellátottság ahhoz, hogy az eltávozó égéstermékek elégve széndioxiddá és vízgőzzé alakulhassanak át. Különösen károsan hat ki az égésre a levegő csökkentése a gázosodási folyamat közben, hiszen a fa elgázosodása lángképződés nélkül is tovább folytatódik. Így a fa anyagának nagy része eléghet fölöslegesen, hőtermelés nélkül, sok káros anyagot kibocsátva (kátrány, korom).

A levegő adagolásával a kiégési folyamat közben is vigyázni kell, mert elégtelen levegő esetén szénmonoxid keletkezhet. A fűtés folyamán ne tegyünk egyszerre sok fát a tűzre. A fa mennyisége minden esetben a hőigényt tükrözze. Célszerű inkább gyakrabban kis mennyiséget a tűzre rakni, mint ritkábban nagy mennyiséget!

Helyesen fűteni azt jelenti, hogy a levegőmennyiséget az égési szakaszoknak megfelelően adagoljuk.

Amióta Prometheus a tüzet az embereknek ajándékozta, a tűzre az emberiség mindig bűvölettel néz. Tanuljuk meg újra - ahogy azt őseink tették - a fa égésfolyamatának figyelését, a fahasábok megfelelő időben történő, megfelelő mennyiségű adagolását, a levegő szabályozását. Ezzel elérve azt, hogy kályhánk, kandallónk a levegő szennyezése nélkül sugározhassa melegségét felénk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek