Dió, levendula és társaik: a kettős haszon elve a kert kialakításában

06 júl. 2012 Megyeri Szabolcs

kertkettolevendulaElőrelátás is szükséges ahhoz, hogy többfunkciós birtokot hozzunk létre, azaz kerti növényeinket úgy válogassuk össze, hogy kettős hasznot érjünk el.
Lássuk, pontosabban miről van szó?

Ha fát ültetünk, válasszunk olyan fajtát, mely egyszerre több tulajdonságával is szolgál bennünket. Fűzfát telepítve ragyogó díszhez jutunk, és a terebélyes lombok bő árnyékot vetnek majd. Ez nem elhanyagolható jótétemény, elég például a jelenlegi forróságra gondolni. A fűzfa gyorsan növekszik, 3-5 éven belül koronáját már használhatjuk hűsölésre, ágai pedig akár egy komplett kerti ülőgarnitúrát is eltakarnak a perzselő napsugarak elől. Szintén jó választás a dió, ami szépsége mellett hasonlóan nagyra nő, ráadásul termése jól hasznosítható, még spórolhatunk is így a karácsonyi bejglin. A diófa a fűzzel ellentétben lassabban fejlődik, viszont hosszabb életű, így évtizedekre biztosíthatjuk vele az árnyékot, és a sütemények töltelékét. Általában igaz, hogy fák telepítésénél jobb választások azok a fajták, melyek méretüknél fogva jó árnyékolók és emellett ehető termésűek.

kertkettocimlapHa kisebb a kert, vagy a terv, akkor cserjék közül szemezgethetünk a kettős haszon elvének mentén. A bodza mutatós, és gyümölcséből legendásan finom szörp készülhet. A bodzának díszváltozatai is elérhetőek: ezek szebbek ugyan, de kevesebb virágot és termést hoznak. A boróka egyes fajtái rézsűk elfedésére kitűnőek (például a terülő boróka), más típusai pedig nagyra növő dísznövényként funkcionálhatnak. Bogyói húsok fűszereként is felhasználhatóak, sőt, vidéken borókaággal (is) szokták füstölni a disznóvágás utáni friss kolbászt és szalonnát. Ez a csinos örökzöld mindemellett még a gin és a méltán népszerű borovicska alapanyaga is, persze házilag szeszt főzni belőle nem egyszerű feladat.

kertkettoverszilvaA vadrózsa sokaknak biztos nem mond sokat, de ha hozzátesszük hogy csipkebogyó, akkor már sokkal érdekesebb. A vadrózsa termése az első őszi fagyok idején érik be, így a nyári kerti főszezon után is ékesíti a birtokot, és az ismert áldásos hatásai mellett kiváló házi lekvár, szörp készíthető belőle.
A vérszilva és a vörös levelű őszibarack gyümölcsei a sima változatokhoz hasonlóan fogyaszthatóak, de különleges megjelenésük egyben dísznövénnyé is teszi őket. Ha sövényt szeretne valaki, a magyalt feltétlen vegye számításba! Feltűnő piros bogyói egész télen dekorálják a birtokhatárt, ráadásul nehezen áthatolható falat képez, így védelmi célokra is alkalmas.

kertkettokamillaA különböző fűszer- és gyógynövények is duplán hasznosíthatóak. A kamilla bájos virágai bárhol jól mutatnak, a belőlük készült tea jótékony hatásait pedig nem kell hosszasan taglalni. A körömvirágot Angliában egyenesen dísznövényként kezelik, gyorsan sarjadó virágai bearanyozzák a kertet, gyógynövényként pedig roppant sokoldalú. A kakukkfű sem csúnya, és nem mellékesen az illatával is hódít. Kerítés mellé, vagy az ajtóhoz vezető út mentén elhelyezve aromájával kényezteti a betérőket. A levendula szemet gyönyörködtető lilasága csak az egyik hasznos tulajdonsága, szintén illatos növény, és szárítva hatásos és természetes molyűző, de akár nyugtató aromaterápiás fürdőhöz is felhasználhatjuk.

Folytathatnánk hosszasan a felsorolást, helyette legyen elég egy tanács: amikor kertet tervezünk, gondolkodjunk előre, és a szépséget próbáljuk kombinálni a praktikummal. Odafigyeléssel és kevés utánjárással élhető, hasznosítható, és többfunkciós zöld életteret álmodhatunk magunk köré.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek