Csodás nappalik rusztikus stílusban

22 szept. 2015 Horváth Rita

Ha valaki szeret a nagyi padlásán régiségek után kutakodni vagy éppen a bolhapiacon "kincseket" keresni, akkor valószínű, hogy a rusztikus stílus sem áll távol tőle.

ru14

A rusztikus elemeket nagy előszeretettel használjuk napjaink lakberendezésében. Talán a múlt iránti nosztalgia és a többnyire természetes anyagok iránti vonzódás lehet az, ami kedveltté teszi ezt a stílust.

A rusztikus stílust a durván megmunkált felületeket, antik hatású bútorok jellemzik. Díszei lehetnek bolhapiacról beszerzett,  régi hagyatéki vagy esetleg lomtalanítás során talált kincsek. Mindenképp egyedi darabok. És talán éppen e miatt különlegesek és szeretni valók.

A stílust kedvelők anyagukat tekintve általában tömörfából készült bútorokat használnak.

Mind e mellett a modern rusztikus otthonokban gyakran használt elem a fa mellett, a beton,a mészkő és a tégla. Csak natúr színeket használjunk: a faanyagot lehet csiszolni és pácolni, lakkozni, de a festés már nem igazán fér bele.

Többnyire természetes anyagokat alkalmazzunk

A színek és textíliák kiválasztásánál is erre törekedjünk ( pamut,vászon és állati szőrök). A textíliákon népi hímzés lehet a díszítőelem natúr, föld színű és pasztell árnyalatokkal. A kovácsoltvas függesztett világítótestek, a gyertyák és az üveg vagy porcelán lámpaburák  is meghatározó elemei egy rusztikus hangulatú térnek. A meghagyott robosztus, régi fagerendák is nagy jelentőséggel bírnak.

A leggyakrabban használt kiegészítők a porcelán-, a manapság reneszánszukat élő réz tárgyak,  az agyag, a beton és a kovácsoltvas virágtartók, horgolt terítők és minden ami régiség. Az enteriőrben megjelenő tárgyakra a puritán kényelem és a harmónia jellemző ezáltal remekül kombinálhatók más stílusirányzatokkal is.

Jó tanácsként tartsuk szem előtt, hogy a stílusirányzatok követése nem jelenti azt, hogy nem lehetünk kreatívak. Álmodjuk meg saját otthonunkat, tegyük egyedivé, hisz így lesz a mi, saját otthonunk.

Jó ötletelést és nagyszerű megvalósítást!

 

ru3

ru8

ru9

ru13

ru10

ru21

ru27

ru30

ru34

ru35

ru39

ru41

ru46

ru47

ru48

Fotó

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek