Csak természetesen: a fenntartható kert

26 jan. 2015 Zeke Andrea

Mikor igazán fenntartható a kertem? Ez az, amit minden kiskertésznek meg kellene kérdeznie magától. De vajon feltettük-e már magunknak azt a kérdést?
Ha az az érzésed, hogy a pásztori idilled több mérgező anyagot használ, mint amennyire a növényeknek valójában szükségük van, akkor olvasd el ezt a használati útmutatót.

eco5

Valósítsd meg!

Tudod mit mondanak az őseink a Természet Anyát illetően? A természetnek sosem volt szüksége arra, hogy peszticidekből, gyomirtókból, műtrágyából álló kémiai koktélokat igyon ahhoz, hogy életet adjon a teremtményeinek. Szabadítsuk meg hát az összes mérgező „varázsitaltól” és cseréljük le azokat csupa természetes vegyületre!

Legelőször is hívjuk segítségül a jótékony rovarokat, hogy vegyék fel a harcot az istencsapásaival, akik ellepik a kertet és a földet. Ne nyúljunk rögtön a mérgekhez, amelyek ránk és a természetre is veszélyesek!

 

Készíts komposztot a konyhai maradékból!
A komposzt a „kertészkedés aranya” – az organikus hulladékot így nagy kár lenne kukába dobni és elveszíteni. A leginkább növényi kerti és háztartásiu hulladékod gyűjtsd külön komposztnak. Termékennyé teszi a talajt, táplálja azt.  Hidd el, hogy a növények is meghálálják!

Eltekintve a gyökerek egészséges fejlődésének serkentésétől, a gazdag és jótékony komposzt használata javítja a talaj összetételét, levegőzését és a vízmegtartó képességét.

Szóval miért is dobnánk ki a nehezen megkeresett pénzünket kereskedelmi termékekre (mondjuk műtrágyára, ami több szempontból tesz kárt a környezetben), ha az itt van a kezünkben? A komposztálási folyamatot gyorsíthatod giliszták segítségével.

eco

Vásárolj újrahasznosított anyagokat!
Kevesebb energiát igényel a tárgyak újrahasznosítása, mint az újak előállítása, vásárlása. Palánták karózásához válassz inkább egy felesleges ágat, seprűnyelet vagy csövet ahelyett, hogy boltban dobnád ki a pénzed karóra.

A kertben emellett számtalan újrahasznosításra van lehetőség: például kaspó kilyukadt lábasból, pad kidőlt fából.

 

Termeld meg a saját ételed!

Nincs annál nagyobb élmény, mint megtermelni a saját ételed. Beleharapni a saját paradicsomba, leszedni az első barackot a pici fáról – utánozhatatlan élmény.

Amellett, hogy tetemes összegeket spórolsz, így juthatsz a legfrissebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Ebéd előtt elég kiszaladni a kertbe egy kis salátáért, paradicsomért, paprikáért és olyan salátát készíthetsz, amiben még a napfény is érződik.

 

Légy részese egy közösségi kertnek!
A városlakók, ha rendelkeznek egy talpalatnyi zöld területtel, az jelentősen befolyásolhatja a pszichikai-fizikai szintjüket. Kipróbálhatod az ásás örömét és kertészkedhetsz a kedvenc dallamodat dúdolgatva a közösség kertjében. A közösségi kerteknek általában van helyük a közös komposzthoz, szóval, ha nincs helyed otthon egy hordónak a sajáthoz, akkor ott elhelyezheted azt.

eco2

Növeld a kapcsolatod a természettel, ahol élsz!
A fenntartható kert másik alapvetése, hogy olyan növényeket ültetünk, amelyek a helyi flórát szeretik. A helyi klimatikus viszonyokhoz igazodva könnyebb lesz a növényeket nevelni és életben tartani. Természetesen ezeknek kisebb a műtrágya és víz igényük és ezzel egyidőben a betegségekkel szemben is ellenállóbbak.

 

Gyűjtsd az esővizet!

Az esővíz gyűjtésére érdemes ciszternát építeni.  Az esővíz lágy, klórmentes, így kiválóan alkalmas öntözésre, autómosásra, de wc öblítésre, tusolásra és mosógép használathoz is alkalmazható. A spórolás mellett nem elhanyagolható, hogy a növények jobban szeretik és lágysága miatt jobb a mosóereje is.

 

Víz: igen, de csak takarékosan!
Néhány ügyes és hasznos szokás elsajátításával csökkenthetjük nagymértékben a felhasznált víz mennyiségét, különösen a száraz és tikkasztó nyári napokon. Ha a földet befedjük mulccsal és komposzttal, akkor visszatarthatjuk a vizet és megakadályozhatjuk a párolgást. Ezen kívül az öntözőcső vagy a csöpögtető öntözés, sőt a permetező is csak az 50%-át hasznosítja a víznek. A kora reggeli locsolással elkerülhetjük a víz párolgását és a szelet.

És hogy a legjobb öntözni a növényeket? Direkt a gyökerüknél.

eco4

Használd a szürke vizet! Ne öntsd ki a vizet, amiben a fiad fürdött, vagy amiben te zuhanyzol.  A megtisztított szennyvíz úgy is imert, mint szürke víz. Az a víz, ami kútból jön, vagy a kádból, zuhanyzóból, az nyugodtan használható öntözésre. 

 

Csalogassuk be a pillangókat és méheket!

Peszticidektől mentes kertet alkoss, hogy védelmezd a beporzó barátaink – úgy, mint a pillangók és méhek - egészségét. Ültess bőségesen olyan növényeket és virágokat, amiért ezek a rovarok megbolondulnak. Kiderült, hogy az olyan kert, amiben 10 vagy annál is több fajta színes növény van, az könnyen magához csalogatja a sok méhet.

A méheket sajnos egy kísérteties járvány tizedeli, amely óriási aggodalomra ad okot. Annak tudatában, hogy az emberi élet nagyban függ a méhektől, már érthető, hogy miért olyan fontos előségíteni pár virággal a boldogulásukat. Ők segítenek a kertünk beporzásában, mi segítünk nekik egy oázis kialakításával a lakóhelyük megteremtésében, megóvásában.

eco7

Csökkentsd a szeméttermelésed és hasznosítsd újra!
Szeméttermelésedet csökkentsd azzal, hogy nem feldolgozott, agyoncsomagolt terméket vásárolsz, komposztot készítesz, szelektálsz és a kidobandó dolgokat megvizsgálod, hogy nem jó-e még valamire.

Használd újra a komposztot és a faforgácsot a mulcsoláshoz vagy az esővizet a kert öntözéséhez. Ez elvesz egy keveset az idődből és energiádból, de tedd ezt meg a környezetedért.

Újrahasznosítással megóvhatod a természeti erőforrásokat és a nyersanyagokat, míg az „újravásárlás” azt jelenti, hogy olyan termékeket keresel, ami a te szükségleted, de jobban fenntarthatóak a környezet számára, mint a szokásos vásárlásaid. Vegyél például napelemes kültéri lámpát az elektromos helyett.

 

Oszd meg a többiekkel a tudásodat!

Légy minél aktívabb. Hívj össze néhány barátot és szomszédot. Ha a közeletekben nincs még közösségi kert, kezdj te szervezni egyet!

Most, hogy már te vagy a fenntartható kert guruja, oszd meg szabadon a tapasztalataidat a közösségi kert résztvevőivel, iskolában vagy szomszédokkal – azokkal, akiket érdekelnek az érveid.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek