"Csak" igényeit jelzi a kertben rosszalkodó kutya

22 máj. 2012 Megyeri Szabolcs

kutyakert1Valljuk meg, hogy a kutya a kertben érzi jól magát! Minél nagyobb jut neki, annál jobb, de be kell látni, hogy a kutya nem mindig a kert igaz barátja.

A kutyákat a nagy többség szereti, ki közelről, ki inkább távolabbról, ki a kis táskakutyát, ki a vérengző fenevadakat, de mindenképp igaz a régi mondás, miszerint ők az ember legjobb barátai. Őrzik a birtokot, megvédik a gazdát, segítenek a munkában, hálásak minden apró figyelmességért, egyszóval a kétlábúak legjobb cimborái. Ugyanakkor a kerti kutyatartásnak vannak hátulütői. Ez az a pont, ahol az ebtartás összeér a kertészettel.

kutyakert2Nagyon gyakori jelenség, hogy a kutya gödröt ás, feltúrja a műgonddal ápolt kertet, tönkreteszi a gyepet, a növényeket rágcsálja, vagyis kárt okoz ott, ahol előzőleg gondos kezek próbáltak harmóniát, szépséget teremteni. Ilyenkor nem ritka, hogy a felbőszült gazdi a láncért, kötélért nyúl, és kiköti a rosszalkodót. A probléma ezzel biztosan nem oldódik meg, legfeljebb kisebb területre koncentrálódik. Mit tehet hát a kutyatulajdonos, ha az eb a kert ellen fordul?

Tudni kell, hogy a kutya nem azért rendetlenkedik, mert eredendően rossz. A renitens viselkedés legfőbb oka az unalom, az ingerszegénység. Sokan úgy gondolják, hogy a kertben tartott eb beéri bekerített birodalmával, és mozgásigénye ezzel kielégült. Ez tévedés, még a nagyobb vidéki birtokokon élő négylábúaknak is szükségük van sétára, kerten kívüli csatangolásra, futkározásra. Gyakran már ezzel is eredmény érhető el: az eb elfárad, és nem kezdi el a gödrök ásását, a növények pusztítását, sőt a sétáltatással a kertben elvégzett - jellemzően a növényeket célba vevő - vizeléses területjelölés is csökkenthető. Utóbbi problémára állítólag bevált trükk, hogy a toalettként használt növény mellé karót tűzünk, így ez lesz a kutya célpontja.

kutyakert3A séta azonban csak fizikailag fárasztja ki legjobb barátunkat, szellemileg nem jelent neki kihívást. Így előfordulhat, hogy a gyakran sétáltatott kutya hazaérvén azonnal ráront a növényekre, mi pedig nem értjük, hogy miért teszi. Ebben az esetben változtatni kell a kutyával való törődés módszerein. Az aktív foglalkozás, a különféle feladatok, vagyis az eb tanítása kiváló megoldás lehet. Nem kell feltétlen cirkuszi mutatványokra gondolni, a kutyáknak kifejlesztett agility nagyszerű sport gazdinak és kedvencének egyaránt. Ebben a sportágban az állat és az ember szoros együttműködésben játékos feladatokat oldanak meg. Az agility leginkább a lovak díjugrató versenyére hasonlít, és a négylábúakat fizikailag és szellemileg is kellőképp lefárasztja. Ha nincs mód az agility egyesületi űzésére, otthoni körülmények közt is kivitelezhető, csupán némi tájékozódásra, pár botra, gyűrűre, tereptárgyra, no meg találékonyságra van szükség.

kutyacsont2Természetesen nem minden gazdának van ideje, energiája az ilyen intenzív foglalkozásra, és előfordulhat, hogy nem marad más megoldás, mint a rosszalkodó háziállat elkülönítése a kert védendő részeitől. Ilyenkor ne a leláncolást, kikötést válasszuk! A túlmozgásos kutya viselkedésén ez nem javít, csupán tüneti kezelés, a probléma szőnyeg alá söprése. Ha muszáj tenni valamit, akkor inkább a kennelt válasszuk, így az eb szűkebb helyen ugyan, de szabadon mozoghat. Értelemszerűen a kennelben tartott kutya a szokásosnál több mozgást, gyakoribb sétáltatást igényel. Bármely megoldás mellé érdemes a fegyelmezést is bevezetni, az egyszerű vezényszavak, mint például a „nem szabad”, „fúj” megfelelő szituációban való alkalmazása már rövidtávon hasznos lehet.

Fontos tehát, hogy a kertre kártékony ebet ne rosszindulatú, oktalan állatnak, hanem igényeit jelző jó barátnak tekintsük. Figyelembe kell venni, hogy a különböző kutyafajtáknak nagyon eltérő jellemvonásaik lehetnek, de egyazon fajta egyedei is sokféle módon reagálhatnak ugyanabban a helyzetben. A probléma orvoslásakor vegyük számba ezeket a tényezőket, és gondoljunk arra, hogy az ebtartás igen nagy felelősség. Nem elég etetni kedvencünket, egyéb igényeire is oda kell figyelni. Ha gondosan járunk el, kutyánk is jól nevelt lesz, és kertünk szépségén sem esik csorba.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek