Chili, fokhagyma, illóolaj és mosószóda a kert kártevői ellen

07 máj. 2014 Kökény Réka

Szeretni a növényeket, gondoskodni róluk – valóban nemes feladat. Ám ha elszaporodnak a kártevők a kertben, gyakori fejfájást okozhat a jelenlétük.  

mososzoda-wisegeek comDe tenni lehet és kell is ellenük. Kiskertemben elszaporodott a spanyolcsiga, s merő küzdelemmé vált számomra a kertészkedés. Kínomban mosolyogva gondolkodtam azon, milyen hihetetlenül értelmetlen létforma lehet kártevő csigának vagy tetűnek lenni… A folyamatos evés, a növények tönkretétele és a szaporodás a meghatározó az életükben, így a gazdák bánatára még a legnagyobb vidéki kerteket is megfertőzhetik.

Most találtam egy angol oldalon (Apartment Therapy) néhány receptet, ami biztosan segít a kártevőkkel szembeni „harcban”. Amire szükség lesz:

spray flakon (amolyan lefújós, spriccelős, amit kertészetben lehet kapni), biológiailag lebomló folyékony mosogatószer, citrom vagy narancs illóolaj csak „tiszta forrásból”, étolaj, mosószóda, fokhagyma, chili por, víz. S most következzenek a receptek!

0305fokhagymaTermészetes rovarölő szappanspray
Levéltetű, atka, borsótripsz, lisztharmat ellen használható.

Összetétele: 1,5 evőkanál biológiailag lebomló folyékony mosogatószer vagy szappan, 1 liter víz, citrom vagy narancs illóolaj.
A flakonban jól összerázzuk, lefújjuk vele a növényt, figyelve, hogy a folyadék érjen minden kártevőt.

Multifunkcionális fokhagyma és chili spray
A fokhagyma és a chili természetes kártevő űzők, segítenek elriasztani mindenféle túró-fúró és leveleket megtámadó kártevőt, a meztelen csigákat. Az előző receptben felsoroltak mellé ebbe bele kell tenni 1 evőkanál chili port (vagy őrölt borsot) és 5 gerezd fokhagymát átnyomva.

Keverjük össze a fokhagymát a chilivel és hagyjuk egy éjszakán át állni. Ezután kell összekeverni a többi hozzávalóval, majd alaposan megpermetezni a növényeket.

chilipaprikaMosószóda spray
Ez a spray a gombás fertőzésekre nagyon jó, például uborka vagy tök esetében.

Hozzávalók: 1 evőkanál mosószóda, fél evőkanál étolaj, 2 liter víz.

A szódát és az olajat összekeverjük egy pohár meleg vízben. Amikor elolvad, az egészet hozzáöntjük a maradék vízhez. Mielőtt lefújjuk a növényeket, szedjük le róluk a legcsúnyább, legsérültebb leveleket. A növényt naponta kell permetezni, egészen addig, amíg visszanyeri egészségét. Ezt a keveréket legjobb frissen elkészíteni és azonnal felhasználni.

Forrás: www.alelekillata.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek