Billegjen, ha hozzáérünk, libbenjen, ha fúj a szél

24 ápr. 2012 Virágné Fejes Éva

salataoszlop1Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a divatról olvas majd az alábbiakban, akkor téved. Bármilyen meglepő, salátanevelési tapasztalatokkal gazdagodhat.   
Mindenkivel előfordul, hogy sűrűn kel ki az elvetett salátamag, és azt ritkítani kell. A nagyobbacskákból már lehet friss salátát készíteni, a többit viszont – ha teheted – ne dobd ki. Készíts inkább egy termőoszlopot, és „csodákat” láthatsz majd.
Mi a termőoszlop? Nagy kutyatápos zsákból érdemes készíteni, így a legolcsóbb. A zsákot tölts meg jó minőségű kerti talajjal, melyet komposzttal is érdemes dúsítani. A közepébe felülről egy akkora – az oldalán több helyen kifúrt - padló-fűtőcsövet kell tenni (más cső is lehet), ami pontosan olyan hosszú, mint amilyen magas a zsák. Ennek az öntözéskor van funkciója, a csőbe kell önteni a vizet, onnan szivárog át a lyukakon át a gyökérzethez.
salata oszlop2A zsák oldalán jó arány 15 cm-enként 5 sort bevágni. Ezekbe a vágásokba kerülhet a kicsinyke saláta. Bedugdosásuk után a nyílások alá kis kutyanyelvet vághatsz, melyeket vissza kell gyűrni a lyukakba, kicsit meghúzni kifelé, hogy kis kidudorodó zsebecskéket kapjunk. Így az esővíz megáll bennük, a salátánk pedig fejlődni fog, finomakat fogyaszthatunk belőle.
Hogy mi köze a salátaültetésnek a libbenéshez? Vidéken azt mondják: a salátát úgy kell ültetni, hogy billegjen, ha hozzáérünk, libbenjen, ha fúj a szél. Azt is mondják, ha túl mélyre ültetjük, akkor a közepe (szíve) földbe kerül és vagy berothad, vagy ha megmarad, nem fejesedik be.
Ezek a régi öregek csak tudtak valamit….

A termőoszlopba ültethetünk fűszernövényeket is, de nagyon bokrosodnak, és könnyen szétrepesztik a zsákot. Ezért praktikus, hogyha leterem a saláta, akkor paprika kerüljön bele. Az is hasonlóan csodálatos élményt ad.
Az oszlop tetejére olyan magvakat lehet vetni, melyek könnyen kikelnek, mutatósak és szeretjük a termésüket. kamilla, díszdohány és majoranna is lehet ez. Amikor megerősödnek, a kertbe kerülhetnek, 2-3 szál maradjon csak a zsákban magfogás céljából.
Próbáld ki Te is, ha van egy kis türelmed, kedved és helyed a kertedben – bár utóbbira alig van szükség.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek