Bazsalikom: a gyógynövények királynője

21 jún. 2012 Horváth Rita

bazsalikom-artisticgardenscomÉdes, selymes, illatos. Nem meglepő, hogy a bazsalikom őshonos nemzetei, mint Irán és India, ezt használják számos egészségügyi probléma gyógyítására.

Az idős néniktől sokszor hallani, hogy a vidéki kertekben gyakran megtalálható, provanszi ételek alapösszetevőjeként ismert bazsalikom jó náthára, maláriára és minden olyan betegségre, ami a kettő között van. Ők ezt tapasztalatból mondják, és megéri hinni nekik, hisz az elért eredmények önmagukért beszélnek.

Öt mód, hogy öngyógyítást végezz bazsalikommal:

  • Tégy 6-7 levelet a gyógynövényből egy mozsárba, majd keverd péppé egy teáskanál mézzel. Ezt a mixet vegyük magunkhoz ébredés után először. Erősíti az immunrendszert és szabályozza a vérnyomást.
  • Forralj fel négycsészényi vizet egy marék bazsalikommal. Szűrd át a vizet és félóránként kortyolgasd. Csillapítja a torokfájdalmakat, helyrerakja a gyomrot és az idegeidet is lenyugtatja.
  • Ha bazsalikomos vízzel átitatott szivaccsal kened a problémás bőrfelületedet, akkor azonnal elmúlik viszketésed, és a gyulladási tünetek is enyhülnek. Hosszabb távon a sárgarépa különböző formáinak fogyasztása ajánlott a bőr kezelésére.
  • A csodálatosan illatos bazsalikom illóolaj mély belélegzése a megoldás a belső gyulladásos állapotok, mint például a gyomorégés, vagy az ízületi fájdalmak ellen. E mellett élesíti az elmét és erősíti az idegrendszert.
  • Egy minimális bazsalikom illóolajt csöpögtess az orrod hegyére, ha stresszes időszakot élsz át. Garantált a megnyugvás.

Öt lehetőség a bazsalikommal való konyha virtuozitásra:

  • bazsalikom-israelikitchencomHa szeretsz otthon kenyeret sütni - igaz, egy hónap múlva magas rost- tartalmú,  gabonaalapú élel- miszerek előállítása indul a pékségekben -, akkor sose felejts ki belőle egy csipetnyi bazsalikomot. Lenyűgöző ízt ad a cipódnak.
  • Tépkedj szét pár levél bazsalikomot és szórd rá pizzádra, omlettedre, vagy pirítósodra. Étked íz- és illatvilága garantáltan változik.
  • Nyár van, meleg van. A sok folyadék fogyasztása erősen ajánlott a kánikulában, így nem nehéz rávenni magad, hogy aprózz egy kevés bazsalikomot jeges teádba, vagy limonádédba.
  • Egyre elterjedtebb napjainkban a házi vaj készítése. Ha te is azok közé tartozol, akik otthon készítik tejtermékeiket, akkor a vajból sose felejts ki egy csipetnyi bazsalikomot.
  • Bazsalikom, paradicsom, mozzarella sajt. E salátával a kulináris mennyekben érezheted majd magad.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek