Barbadosi pillangófa és tarajos korallfa is díszíti az öreghegyi kertet

26 szept. 2012 B. Kiss László

ritkaviragokTalán egy nap is kevés lenne ahhoz, hogy Szöllősi Istvánné valamennyi, mintegy ötszáz egzotikus növényét és virágát alaposan végigcsodálja az ember.

Szöllősi Istvánnéval -  Irénnel - nem most találkoztam először. Mint a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület egyik helyettes vezetője ott volt a civil szervezet standján például a fehérvárcsurgói kertművészeti napokon, vagy tavasszal a megyekorzón. Így nem volt számomra teljesen meglepő annak a rengeteg egzotikus virágnak a látványa, ami az otthonában  járva fogadott, mégis elképesztett a növények sokasága.

Mikor Székesfehérváron, az öreghegyi kertbe beléptem, a háziasszony rögtön szebbnél szebb növényritkaságai lelkes bemutatásába fogott.  Követni is alig győztem. Elsőként egy kaktuszt ajánlott a figyelmembe, amely éjszaka (!) virágzik, de nekem olyan szerencsébe lehetett részem, hogy még délelőtt is láthattam kinyílva. Szöllősi Istvánnénak egyébként csak kaktuszból van vagy 200 fajta; minden tő külön cserépben sorakozik a ház falai mellett (is).

ritkanoveny3A hölgy ezután afrikai tulipánfát, tűzvirágfát, majd lila, fürtös virágú jakarandát mutat. Közben elmeséli, hogy a nyáron az Azori szigeteken járt, ahonnan több mint harminc fajta magot, és több virágtövet is hozott. Bár  - teszi hozzá  -, jobban szeret magot ültetni, mint palántát, mert a magról kelő egzotikumok jobban aklimatizálódnak az itteni viszonyokhoz.

Közben továbblépünk a zöldek tömött sorfala mellett. A citromfát tavaly elverte a jég - tudom meg -, de szépen rendbejött, amit a rajta levő méretes termés is bizonyít. Barbadosi pillangófa, majd kínai selyemmirtusz következik. Aztán babérlevél, majd pisztácia és vérző szívvirág, amely nem  annyira a kinézetével, mint inkább a nevével babonáz meg. A tarajos korallfa olyannyira ritkaságszámba megy, hogy a botanikus kertekben sem lelhető föl feltétlenül.

A magokat Irén külföldi útjai során, illetve az internet által szerzi be. Rendelt már nem egyszer  Dél-Amerikából is. Kapóra jön ilyenkor a növények latin neve, amely révén minden hozzáértő könnyen eligazodik abban a dzsungelben, amelyet a különböző fajok, alfajok és változatok alkotnak.

ritkanoveny4- Mindig érdekeltek a virágok, de a munka és a gyerekek mellett nem sok időm jutott rájuk. A sütőiparnál voltam szállításvezető, 50-60 gépkocsi, 80-100 sofőr tartozott alám. Hat éve, amióta nyugdíjas vagyok, foglalkozom intenzíven a botanikával  -  meséli Szöllősi Istvánné, aki, ha csak tehette, minden szakkönyvet beszerzett. A különleges növények, a csudaszép virágok segítettek neki akkor is, amikor öt évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak nála. Végigcsinálta a műtétet, a kemoterápiát, és – hál’ istennek - ma már gyógyultnak mondhatja magát - derül ki a szavaiból. A  sorstársairól azonban azóta sem feledkezett meg: hétfő délutánonként önkéntes a kórház általános sebészetén, a frissen műtött daganatos betegekbe igyekszik lelket önteni.

A fafojtó ördögfügénél járva már zúg a fejem a sok-sok ismeretlen elnevezés hallatán. Pedig a halványkék virágú ólomvirág vagy - micsoda költői elnevezések - a sárkányvérfa még csak eztán következik. 

A növények nyáron a kertben sorakoznak, a gazdasszony szeptember végén kezdi behordani azokat az üvegházba. A virágföldet - mindegyiküknek igénye szerint - maga keveri. Tápot - az érett marhatrágyát  leszámítva - nem használ. Már csak azért sem, mert  ha gyorsan iperedik egy növény, nem hoz virágot, na és télen az üvegházba sem férne be...

Mennyi időbe telik megöntözni ennyi zöldet? - tudakolom, amikor kiderül: Szöllősi Istvánné 700 cserépben 500 fajta  növényt nevel.
Másfél-két óra alatt végezni szokott - hangzott a felelet.

Aki locsolta már a szomszéd erkélyén a virágokat, amíg az nyaralni volt,  ezt hallva bizonnyal csodálkozva kiált fel: ez egyszerűen hihetetlen!

Forrás: fmh.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek