Az ősz díszei: tarka lombok, színes bogyók

27 okt. 2012 Administrator

osziberkenyeEzekben a hetekben a hajnali fagyok átszínezik a lombhullató fák, bokrok leveleit. A terméseik alatt roskadozó cserjék a madaraknak kínálnak eleséget.
Ha mi is szeretnénk megkóstolni az erdők-mezők által kínált csemegéket, a fagyok után szedjünk somot, kökényt, csipkebogyót.

A kedvünkre való cserjékből még ültethetünk is a fagyok beállta előtt. Vegyük figyelembe az ültetésnél, hogy néhány év alatt terebélyes bokorrá nőnek növényeink, ezért hagyjunk elegendő helyet a fejlődéshez. Igaz ugyan, hogy a cserjék legtöbbjét metszéssel jól lehet alakítani, kordában tartani. Ha túl sűrűvé, bozótszerűvé válna, akkor őszi tőosztással lehet ritkítani őket, ha laza szerkezetű bokrokra vágyunk, a nagyon idős vesszőket ősszel vágjuk ki a bokor belsejéből. Így a fiatal hajtásokon több virág és termés fejlődik jövő ősszel. A kerítésként, sövénynek ültetett cserjéknél éppen az ellenkezője fontos, váljon minél sűrűbb, áthatolhatatlan bozóttá a bokrok sorfala. Ehhez tavasszal és még egyszer-kétszer év közben is vágjuk vissza, akár sövénynyíróval a cserjék fiatal hajtásait, ettől dúsabbá, tömöttebbé válnak a bokrok.

oszihobogyoBogyókból, termésekből mutatós asztali- vagy ajtódíszeket készíthetünk, melyek kicsit feldobják a borongósabb, ködös novemberi reggeleinket.

A berkenye utcafásításra is kiválóan alkalmas fafajtánk. Tavaszi virágzáskor is mutatós, valamint terméseit is felhasználhatjuk díszítésre. Ezenkívül a madaraknak is téli csemege.

A díszalmák apró gyümölcsei is táplálékot nyújtanak a madaraknak és a mókusoknak is.

A hóbogyó vesszői ívesen meghajlanak a termés súlya alatt. Vázában vagy csokorba kötve is sokáig gyönyörködhetünk benne.

A kányabangita fényes piros bogyóit is felhasználhatjuk díszítésre.
Nagyon mutatósak a madárbirs apró, kerek levélkéi között megbújó gyöngyszemnyi, piros termések is.

Forrás: kolibrikerteszet.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek