Az örök virágmezők helyett teleltessük át a muskátlit!

25 okt. 2012 Megyeri Szabolcs

muskatli4A muskátli még mindig az egyik legkedveltebb és leggyakrabban tartott zöld kedvenc, de sok kérdés merül fel a szóban forgó növény átteleltetéséről.  
Lássuk hát, hogy vészelheti át a hideg évszakot szeretett virágunk.

A muskátlit ősszel gyakorta egyszerűen az örök virágmezőkre küldik gazdáik, egyszerűbben szólva kidobják. Ám nem feltétlen kell kidobni a növényt, mert némi odafigyeléssel, és egy jó teleltető hellyel rendelkezve jövőre is szépen virágzó növényeket kaphatunk. Ha viszont a könnyebb utat választjuk, kevesebb munkával terheljük magunkat. Aki úgy gondolja, nyugodtan vásárolja meg jövőre is a töveket, megspórolva így a teleltetés fáradságait. Az igazsághoz tartozik, hogy utóbbi metódus nem utolsó sorban olcsóbb megoldás is.

Előny, hogy megőrizzük saját növényünket, nem kell újra megvásárolni őket, tudni fogjuk, hogy melyik, milyen színű, nincs hibázási lehetőség, hogy virágzat híján a kívánttól eltérő színt vásárolunk. Ha a virágok egy átgondolt dekorációs rendszer részei, utóbbi szempont nagyon is fontos lehet. A teleltetés után a tövek erősebbek, a lombozat pedig nagyobb lesz.

muskatli1A teleltetés hátrányokkal is jár, például növényünk nem április végén-májusban virágzik majd, hanem csak június-július tájékán. A folyamat több munkát igényel, mint a tavaszi új adag beszerzése, továbbá télen is figyelni kell a növényekre, ugyanis könnyen pusztulnak a teleltetés alatt: legyengülhetnek, gombásodhatnak a nem megfelelő tartási technika miatt.

A fajtákat tekintve főleg a futó muskátlit, az angol muskátlit szoktuk telelteni, de tulajdonképpen mindenféle fajta teleltethető. Fontos megemlíteni, hogy csak a három évnél fiatalabb növényeket célszerű telelteni, ezen kor után a példányok veszítenek a színintenzitásukból, kevesebbet virágoznak, satnyulnak, felkopaszodnak, dekorációs értékük csökken.

Konkrét teendőink a futó muskátli esetében: októberben érkezik el. Itt az ideje növény visszametszésének, visszatördelésének, nagyjából 10-20 centiméterig. Így csak a tövek maradnak meg, ezeket a csonkokat teleltetjük át, melyeket elég havonta egyszer-kétszer öntözni, tavasszal pedig majd mehetnek napos, meleg helyre. Ha a szerencse is mellénk áll, a tél elmúltával új hajtások növekednek majd rajtuk, ezekből lesz csak virág, a tavalyiakat meghagyva nem igazán várható virágzás.

muskatli2A téli tárolás körülményei: maximum 12 Celsius fok, (az optimális 8-10 Celsius között van), fagymentes, nem túl párás hely, különben gombásodás léphet fel. Mindenképp világos telelőhelyen tároljuk növényünket!

Sima, álló, vagy angol muskátli esetében több megoldás is létezik. A legbiztosabb, ha a növényeket virágládástól, mindenestől bevisszük a teleltető helyiségbe, amelyben nincs több 6-8 Celsius foknál, nem nyirkos, és lehetőség szerint van ablaka. A növényen két héttel a teleltetés megkezdése előtt kell hajtásritkítást végezni, így a sebfelületek még be tudnak száradni, a növény regenerálódni tud, és télen nehezebben gombásodik be, melyet az összeérő levelek is előidézhetnek. Ha ez a megoldás nem működne, akkor a töveket friss földbe rakva, egy ládába összeültetve, gyökeret-lombozatot erősen visszametszve, homokba vermelve helyezzük el a növényeket.

muskatli5 Ilyenkor kicsi az esély a kiszáradásra és gombásodásra, öntözni pedig nem kell. A következő lehetőség a föld teljes letakarítása a gyökerekről, miután a töveket újságpapírba csomagolva, gyökérnyaknál megkötözve elrakjuk. A párás-nyirkos helyet ilyenkor is kerüljük. Létezik még egy megoldás, melyet több embertől hallottam már, de bevallom, én még nem próbáltam, pedig a hírek szerint régebben így jártak el a növénnyel telente. Eszerint a muskátlikat a földtől meg kell szabadítani, és visszametszés nélkül, levelesen, virágosan szárítókötélre felkötözni, gyökérrel felfele. A módszer ismert hátránya, hogy könnyen kiszáradnak a növények, ezért tavasszal, az ültetés előtt 1-2 órára langyos vízbe kell áztatni azokat.

Lényeges, hogy beteg növényt sose teleltessünk, megfertőzheti ugyanis a többit. Ha nem egészséges valamelyik tő, vagy permetezzük le, vagy szabaduljunk meg tőle, mert tönkreteheti a kemény munkánk gyümölcsét.

Sajnos arra garancia nincsen, hogy minden növény túl fogja élni a procedúrát, főleg hogy a teleltetés után még szoktatni kell majd őket régi-új közegükhöz. Számoljunk azzal, hogy össze kell szedjék magukat, ami legalább 1-2 hét késést jelent majd a frissen beszerezhető muskátlikhoz képest, ráadásul a virágzás is legalább 2 héttel indul be. Aki tehát nem szeret várni, vagy nincs elég ideje, affinitása a dologhoz, inkább vásároljon új palántákat.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek