Akinek a nagyvárosi panel is falu

06 okt. 2012 Katits Bernadett

tulipanmegyeriRózsa, hortenzia, tulipán, nárcisz, diófa, tuja, és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden nő egy pécsi panelház aljában. Ismerkedjünk meg a gazdákkal!

A forgalmas Nagy Imre út melletti négyemeletes ház földszinti lakója egy kiskertet alakított ki magának, telis-tele növényekkel. A panelkertet a környéken mindenki ismeri és csodálja.

A Nagy Imre úton első ránézésre minden panelház egyforma. Az épületek között sétálva azonban egy igazi kiskertre bukkanhatunk, ahol nagy a sürgés-forgás: a férj a kertben dolgozik, felesége pedig a diót válogatja a kispadon. Mintha nem is a panelrengeteg közepén lennénk.

pecs2Kiss István, a kert tulajdonosa tovább fokozza jókedvünket. Elmeséli, hogy tavasszal virágba borul a környék: a krókusz, a tulipán és a nárcisz szinte egyszerre nyílik.

A Kiss család megbontotta az erkélyt, amihez lépcsőt is építettek, így a lakásból egyből a kertbe jutunk. 26 éve szépítgetik „panelkertjüket”. A környéken élők mind ismerik őket, az arra sétálók pedig sosem bírják ki, hogy ne lessenek be egy kicsit.

A kiskertben még kerti csap is van, erről öntözik a több száz növényt. A család minden szükséges engedélyt beszerzett. De ha a város igényt tart a területre, kártérítést nem kapnak Kissék. Ez azonban egy cseppet sem zavarja őket.

Kiss István napi két-három órát dolgozik a kertben. Azt mondja, ha bent a lakásban unatkozik, kijön, és kapálgat egy kicsit. Este aztán leveszi a kerti papucsát, átalakul panellakóvá, és kipihenni a napi kertészkedés fáradalmait.

Forrás: pecsma.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek