A tökéletes gyep titkai

30 jún. 2012 Vaskor Máté

gyep-lawncare-businesscomHa tökéletes gyepet szeretnél csodálni kertedben, van pár dolog, amit meg kell fontolnod. Az ötcsillagos vízborítás a magával ragadó fűterület alapja.

Fűmag, talajtípus, talajtermékenység, talajtömörség, éghajlat, és sorolhatnánk azokat a külső tényezőket, amikre oda kell figyelned öntözés során. Egyszer ugyan már alaposan körbejártuk a témát, most azonban más szemszögből közelítjük meg.

Vízadagolás.Függetlenül attól, hogy hordozható készülékkel, vagy időzített öntözőrendszerrel táplálod a gyepet vízzel, mindig tudnod kell, hogy mennyi víz szükséges a fűnek. A slamasztika ott kezdődik, hogy minden fajtának más igényei vannak.

Nem kell viszont technikai zseninek lenned, hogy behatárold a gyepnek szükséges vízmennyiséget. Egyszerű és olcsó módja az ellenőrzésnek a konzervekkel való munka. Alul-felül nyitott konzervdobozokat helyezz el szerteszét a füvön, és mindegyiket más időtartamig öntözd vízzel. A különböző területeken más-más színű, élénkségű lesz majd a gyep. A következőkben olyan mértékkel locsolj majd, mint amennyi a legszebben maradt pázsitegységnek kellett.

Öntözéstípusok.Az öntözőrendszer leggyakoribb fajtája a helyhez kötött. A vidéki kutakra rákötött slagra kell ráilleszteni az öntözőfejet, amelyet időzíteni is lehet. Azt is megadhatod, hogy milyen szögben öntözzön: általában 60 foktól 360 fokig választhatsz. Így akár egy nagy területet, de egy kisebb kertrészt is könnyen megöntözhetsz.

gyep-awsi_caA hordozható készülékeken általában sok kis lyukon spriccel a víz. Egyaránt használható kis és nagy területeken az általában téglalap alakot lefedő berendezést. Hátránya, hogy sok időt elvesz hurcolászása. Fontos, hogy a locsolófej közepén és oldalán is ugyanolyan sugárban jöjjön a víz, hogy egyenletesen gondozhasd a gyepet.

A forgó szórófejen két-három kar található, ami a víz kihatolásával együtt forog körbe-körbe. Nagyobb füvesített kertekben nem túl előnyös.

Az esetben, ha csak kerti csapról tudod megoldani a locsolást, mindenképp figyelj arra, hogy jól nyisd meg azt, mert különben aránytalanul folyik majd ki a víz a locsolófejen.

Mikor?A nyári kánikulában délután öt és este tíz óra között a legideálisabb locsolni. A meleg időszakban rendszeresen kell öntöznöd, tehát hacsak nem szeretnél rabszolgává válni, akkor szerezz be egy automata rendszert. A modern kiadásoknál már napra, órára pontosan beállíthatod, hogy mikor kezdődjön és végződjön a gép „munkája”.

gyep-landscapeideasanddesigncomTerep.Vess egy szempillantást a gyepterületre. Vannak pázsitok, melyek sík, vannak melyek dombos részeken nőnek. Nem mindkettő ugyanazt a locsolási módszert igényli. A lejtőkön a víz gyorsan lefolyik és miközben a dombtető szinte száraz marad, a lábazat túlázik. A megoldás egyszerű: miután egy kicsit benedvesítetted a lejtős szakaszt, öntözd egy darabig a síkfelületet, majd helyezd vissza a locsolóeszközt a dimbes-dombos helyre. Ekkor már lesz annyira vizes a föld, hogy gyorsabban magába szívja a vizet.


Talaj.A salakalapú talajok sokkal lassabban veszik fel a vizet, mint a homokosak. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen kerted földje, akkor csinálj egy talajtesztet. Az eredmény nem csak locsolás szempontjából, hanem a műtrágyázás tekintetéből is hasznos lesz.

Talajtömörség.Jó ötlet, hogyha néha beledöfsz a földbe egy fadarabbal, hogy megnézd milyen mélységig vizes. Ez egyben remek alkalmat kínál arra is, hogy megnézd, mennyire levegős a talaj. Függően az eredménytől, lehet, hogy hosszabb vagy épp rövidebb ideig kell majd a jövőben öntöznöd.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek