A kerítések virágzó, kúszó-mászó "sztárjai"

18 máj. 2012 Borbás Ági

A kerítés gyönyörű kúszó-mászó növényei energikusak, virágzási „kedvük” lenyűgöző, amire már csak a körülöttük lengő illatfelhő teheti fel a koronát.
hort5

Akad közöttük napimádó, félárnyékot kedvelő és árnyékban kényelmesen elnyújtózkodó fajta is. Az alábbiakban azokról a „futó sztárokról” olvashatunk, amelyek az év különböző időszakában meglepnek némi színes, illatos csodával.

Japán lonc (Lonicera japonica)
Mézédes illatfelhővel tölti be a kertet már júniustól kezdődően, amiből nem lehet eleget szippantani.  Igénye csupána  tápdús kerti talaj, amit gondosan locsoljunk szárazság idején. Félárnyékos, részben napfényes terület az ideális a számára. Nagy előnye, hogy télizöld, ezért a téli szürkeségben is zölden takar.

hort3

Trombitacserje (Campsis radicans/Campsis x tagliabuana)
Délre néző falak kedvenc növénye és rögtön mediterrán hangulatot is áraszt magából, amint megjelennek júliustól kezdődően narancssárga virágai. A gyors növekedésnek és a dús virágzásnak elengedhetetlen feltétele a tápanyagdús talaj, ezért azt minden tavasszal biztosítsuk a számára.

hort2

Lilaakác (Wisteria sinensis)
Ismét egy napimádó, ami ráadásul szívós is. Már az elültetés évében meggyőz arról, hogy mindenféle nehezített körülményt bír (kutya, gyerek taposás stb...) közvetlenül a bejárati kapunál.  Számára is a laza, tápdús talaj az ideális. Mivel csavarodva kapaszkodik, ezért legyünk óvatosak fiatal fák közelében, ugyanis szorítása egy kisebb fát akár tönkre is tehet.

hort6magyrvFotó: magyarvagyok.com

Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)
Az árnyékos kertek kapaszkodó sztárja ez a növény, bár nem sokan ismerik vagy merik ültetni a kertjükbe. Júniusi-júliusi virágzásakor enyhén édeskés illatot áraszt a lapos hortenziavirágokból. Léggyökerekkel kapaszkodik, de támaszték híján bokor formát ölt. A tápdús talaj neki is kijár és ezt biztosan meghálálja. Bár türelemre van szükségünk, mert legalább 1-2 év mire beindul a virágzása, de megéri.

hort7

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek