A fürj és a futókacsa lehet a baromfiudvar "slágere"

20 aug. 2012 Nagy Judit

furj-quailsaustralia_com_auA legtöbb mai ember a baromfi szó hallatára a csirkékre asszociál a fogalom helytelen városi elterjedése miatt. A vidéki életben ez elképzelhetetlen.

A magyarok köztudottan szeretik a csirkét, ezért lehetséges, hogy napról napra kevesebb a baromfiválaszték a húsos pultokon és a városi állattartók tenyészeteiben. Vidéki farmereknél azonban máig él a hagyomány, miszerint minden csirke baromfi, de nem minden baromfi csirke.

A fürjek igényei sokkal kisebbek, mint a csirkéké, ugyanakkor minőségi tojást tojnak. Terráriumban és a szabadon is tarthatók a hamar felnövő szárnyasok. A tyúkokhoz hasonlóan megeszik a maradékot és kedvelik a salátát, zöldségféléket is, szeretnek a talajban turkálni.

Megnehezíti eltartásukat, hogyha megijednek, akkor félelmükben akár el is repülhetnek udvarunkból. Ajánlott ezért ketrecüket tollal kibélelni, mert a madár egy agresszív felszállást követően akár ki is törheti a nyakát a zárka tetejében. Fürjtojásokhoz egyébkéntt az üzletekben is hozzájuthatunk.

kacsa-flickr_comVan azonban egy másik opció is a csirke leváltására. A futókacsa egyenes csontvázszerkezete megnyerő. Ez az állat nem karmol, mint a csirke, és sokkal változatosabban táplálkozik: a meztelen csiga, a csiga és különböző rovarok is szerepelnek étlapján. Javasolt füvön, vagy gyomos területen éltetni őket.

A nem elsődleges szempontja a kacsatartásnak. Ugyan szeretnek a vízben játszani és vízigényük is nagy, egy kis szökőkút is bőven megteszi az állatnak. Könnyen felnevelhetőek, sok időt nem igényelnek, mégis első osztályú tojást adnak, amelyek sütésre alkalmasak.

liba-eface_inA liba és a gyöngytyúk tartása nem ajánlott, mert e két baromfi biztos, hogy a ketrectől napokon belül depresszióssá válik. Sőt, ezek az állatok ritkábban is tojnak, mint az eddig említettek, így a tojásvadászat valóságos kincskereséssel ér fel. Ha viszont nem sikerül megtalálnunk a madár által eldugott tojást, másnapra esélytelen, hogy ne legyen meg, hisz olyan szaga lesz, hogy már a házunk ajtajából kilépve megérezzük.

Egy gyöngytyúknak legalább három méteres magasságú, valamint húsz négyzetméteres alapterületű élőhely kell a komfortos élethez. A legtöbb kisigényű csirke azért lesz agresszív és stresszes, mert nincs lehetősége állati ösztöneit kiélni. Szükségük van egy ülő rúdra is az alváshoz. Trágyájukból komposztot készíthetünk.

{youtube width="400" height="266"}bty8AVlRqyQ{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek