A cukorbetegség jelei házi kedvenceinknél

01 jan. 2013 Vaskor Máté

cukorbeteg2Napjainkban egyre gyakoribb, hogy kedvenceink, így a kutyák és a macskák cukorbetegségben szenvednek. Ezért fontos, hogy időben észrevegyük tüneteit. 

Nézzük hát sorjában, milyen tünetei lehetnek a kialakulóban lévő, vagy már kialakult cukorbetegségnek házi kedvenceinknél.

1. Szokatlan fáradékonyság, gyengeség
Ez esetben különbséget kell tennünk a kutyák és a macskák között. Míg előbbieknél egy általános letargia alakul ki, kis barátunk sokat alszik, játszani sincs kedve, utóbbiaknál a legtöbbször a hátizmok és a hátsó lábak elgyengülése a legfeltűnőbb tünet.

2. Szomjúság
A megszokottnál több folyadékot fogyasztanak. Az úgynevezett polypdipsia, a cukorbetegség egyik alapvelejárója.
cukorbeteg1

3. Fokozott vizeletürítés
A gyakoribb vizelés ls több vizelet ürítése, valamint a kisebb „balesetek” a ház falain belül mind a cukorbetegséghez vezethetőek vissza. Ez a polyuria, ami „kéz a kézben” jár a fent említett polypdipsiával.

4. Elhízás-mentes állandósult majszolás
Ha kutyád, vagy macskád állandóan jelez, hogy éhes, s Te eteted is, mégsem hízik, sőt fogy, akkor ez is gyanút adhat a cukorbetegségre.

5. Hirtelen fogyás
Akármilyen hihetetlen, háziállatod nem csak azért fogyhat, mert sokat fut a kertben, vagy járkál az utcán, legyen szó kutyáról, vagy macskáról. Egy hirtelen nagyobb tömegvesztés a diabétesz jele, ugyanis ekkor az alanynak az anyagcsere-háztartása félig-meddig felmondta a szolgálatot.

6. Elhízás
A túlsúly a legnagyobb a rizikója a cukorbetegség kialakulásának. Ezért, ha kedvenced véletlenül a sok kényeztetésben „elfolyna”, akkor figyelj oda a cukorbetegség jeleire.

7. Elvékonyodott, fénytelen szőrzet
Az elvékonyodott, száraz és fakó szőr a fejen és a háton is a diabétesz jele, bár ezek a tünetek más betegségnél is előjönnek. Ilyen esetben az állatorvoshoz vezessen első utad!
allatcukorbetegseg

8. Szemi elváltozások
E pontban csak a kutyák érintettek. Ha az eb szeme zavaros, vagy szürkehályog van rajta, akkor is felmerülhet a kérdés, hogy nem cukorbeteg-e? A szürkehályog elég veszélyes a kutyákra nézve, hiszen ha nincs rendesen kezelve, vakuláshoz is vezethet.

9. Depresszió
Ez már a betegség későbbi fázisában jelentkezik, amikor a máj rosszul bontja le a fehérjéket és a zsírokat, ami inzulinhiányhoz vezet. Ketonok nagy mennyiségben találhatók meg ilyenkor a szervezetben, melyek mérgezőek, s ezt érzi a jószágod is – sajnos nem túl boldog tőle.

10. Hányás
A legdurvább foka a kórnak. Ha nem vetted észre időben az elváltozásokat háziállatodon, vagy későn kezdődött a kezelése, akkor járhat a betegség hányással. Ez gyakoribb a már idősebb és a nőnemű egyedeknél. Két külön fajtát ki kell emelnünk a kutyák közül: a tacskó és a miniatűr uszkár hajlamos idáig elhúzni gyorsított lefolyásban a betegséget.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek