A teázás művészete
A teázás igen népszerű, szinte mindenki fogyaszt valamilyen élvezeti szert belőle. Közismert teafajták a fekete tea, zöld tea, rooibos és gyümölcsteák.
Egyes népeknél a teaivás valóságos hagyományos szertartás. A teának számos olyan tulajdonsága van, amiért érdemes szorgalmazni fogyasztását. A tea koffeintartalma 2% körül van, a kávéban csupán 1,5% található. A fekete és zöldteában is található antioxidáns, a fekete tea hatóanyagai a tein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok.
A tea baktériumölő hatású, gátolja a baktériumok szaporodását és a plakk kialakulását, nem engedi elterjedni a szájban a baktériumokat, így fogyasztása hatásos a szájszag ellen is. A tea késlelteti a fáradtságérzetet, egyéb hatóanyagai közül a teobromin, teofillin értágító, vizelethajtó, de emellett szívműködésre is kedvezően hat.
A csersav eredményesen befolyásolja az anyagcserét, viszont lassítja a koffein hatását. Az ásványi sóknak pedig egészségvédő szerepük van. Az italkészítés legegyszerűbb módja a filteres tea, amelyet forró vízbe kell helyezni. Általában citrommal, néhol tejjel, cukorral vagy mézzel ízesítik. Vannak fogyasztók, akik önmagában, keserűen fogyasztják, élvezve a tea jellegzetes finom ízét, illatát.
A hagyományos teakészítéshez mindig két edényt használunk. Az egyikben vizet forralunk, a másikban a teát forrázzuk le, erre legalkalmasabba kerámiaedény használata. Ezeket az edényeket mindig csak teakészítésre használjuk és használat után csak öblítsük ki hideg vízzel. A teafőzéshez lehetőleg lágy vizet használjunk, amit első forralásig kell hevíteni.
A víz egy részét a másik edénybe töltjük, hogy kicsit átmelegedjen. Ezután kiöntjük a vizet, teát teszünk bele, majd ráöntjük a forró vizet. A forrázott teát vagy tea filtert 3 percig hagyjuk állni. Ha nem filtert használunk, csészénként egy teáskanálnyi teával számoljunk. Ha a megadott időnél tovább hagyjuk állni, akkor a főzetnem csak sötétté válik, hanem keserű is lesz.
A teát mindig frissen és forrón tálaljuk.
A nyári hőségben, ha forró teát iszunk, gyors izzadás után lehűl a test. Ebben leginkább a japán zöld teák lehetnek segítségünkre, hiszen kiváló méregtelenítő hatással bírnak.A teák fogyasztását fogyókúrához kifejezetten ajánlják, ám fogyás helyett törekedjünk inkább az egyensúlyra. Az egyensúly elérésének lényege a fokozatosan megnövelt anyagcsere. Értelmesen csökkentett, önmegtartóztató táplálékbevitellel, gyakori mozgással, stressz levezetésével pár hónap alatt a test és a lélekbámulatos változáson megy keresztül.
Forrás: impulsermagazin.com