Borúra derű: teázzunk egészségünkre!
Ahogyan egyre jobban benne vagyunk az őszben, és az időjárás is egyre hűvösebb lesz, a melegítő ételek és italok még finomabbak és még jobban esnek.
A tea kedvelt ital az év bármely szakában, ősszel és télen kiváltképpen. E finom italt az idők során különböző módon használták, így például fürdőkben, a duzzadt szemek megnyugtatására vagy éppen a házi szappankészítésben.
Számos előnyt tulajdonítanak a tea fogyasztásának. A lista elején az antioxidánsok szerepelnek. A zöld tea például B-, C-, és E-vitaminokat tartalmaz, a benne lévő tanninokról pedig úgy tartják, hogy antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal bírnak.
A fekete tea ugyanabból a növényből készül, mint a zöld tea, csak a fekete teához nem a friss leveleket használják fel, hanem az öregebbeket. A legismertebb fekete teák az English Breakfast, a Darjeeling és az Early Grey.
A gyógyteák nem tartalmaznak koffeint és számos növény virágából, leveléből, kérgéből, magjából, és gyökeréből készülhetnek.
A borsmenta tea tartalmaz mentolt, megnyugtatja a gyomrot, és erősíti az immunrendszert. A kamilla segít, ha álmatlanságban szenvedünk, a csipkebogyó pedig nagyszerű természetes C-vitaminforrás. A citrom tea jótékony hatással van az emésztőrendszerre.
Ahhoz, hogy a tea jótékony hatásait élvezhessük, fontos olyan teát választani, ami jó minőségű alapanyagokból készült. Ha magadnak szeretnél készíteni, jól bevált helyről vásárolj, és keverj össze különböző gyógynövényeket, hogy új ízeket is felfedezhess. Ha kirándulás közben szeretnél teázni, keress alacsony cukortartalmú, egész levelekből főzött, természetes teát.
Nincs is jobb, mint kinyitni egy zacskó teát, beáztatni, és nyugodtan letelepedni valahová. Szagolni, ízlelni, elkészíteni és kortyolni belőle. Élvezetes íz, lelket melengető érzés.
Mai, rohanó világban sajnos nem sokszor van időnk egy délutáni teázásra, de egy csésze, melegítő vagy hűsítő, egészséges és finom teával bármikor „bepróbálkozhatunk”.