Józan paraszti ész tanúsítvány lesz a kisnánai táborozás jutalma

09 ápr. 2015 Vaskor István

Jó dolog az, ha a (nagy)városi tinik sem lilának képzelik a tehenet és fán termőnek a burgonyát, netán ha testközelből beleszippantanak a vidéki életbe.

baritabor4Erre nyílik kiváló alkalmuk az idei nyári iskolai szünetben azoknak a 7-18 év közötti lányoknak és fiúknak,

akik nem ébredtek még kakasszóra, esetleg nem tudják, hogy okostelefon nélkül is van élet,

és hogy milyen felejthetetlen elfoglaltságot kínál számukra a természet?

Kisnánán, ebben a gyönyörű mátraaljai faluban, a várral szemközt terül el a birtok, a Bari Tanya. Négynapraforgós minősítésű, minden igényt kielégítő falusi szálláshely újjávarázsolt tornácos házával – 2-3 ágyas szobáival – és tipikus parasztudvarával.

Állatok hada, megannyi teendő, finom falatok, egészséges levegő

és a vendégváró gazdaasszony a garancia arra, hogy az ott töltött napok alatt a henyélés és a lustálkodás fogalma kikerül a gyerekek szótárából.

baritabor1A Bari Tanya és a program megálmodója Tari Tünde, a tulajdonos és táborvezető, aki idén nyáron – júliusban és augusztusban – öt turnusban várja a szülői hozzájárulással érkező tiniket, hogy a nebulók belekóstoljanak a „való világba”.

Ez a világ pedig maga a teljes romantika!

Korai kelés, hiszen a megannyi állat ellátása – kacsa, liba, tyúk, birka, ló, kutya, macska – a reggeli etetéssel kezdődik. Napközben is akad teendő: szénagyűjtés, gyümölcsszedés, kerti munka, lapátolás, konyhai segédkezés, este pedig újra etetés, óltakarítás. Megijedni persze nem kell, mert ezek a foglalatosságok amolyan betétprogramok. Az édes szórakozást a kerti zoknicsaták, népi és ügyességi játékok, az

esténkénti nyársalás vagy bográcsozás

jelenti – nagy-nagy beszélgetésekkel, jókedvvel és vidámsággal, s nem maradhat el a kisnánai vár és a környék meglátogatása sem.

baritabor6A táborozók bizonyára a napi ötszöri étkezésre is mindig emlékezni fognak. A kapirgálós csirke tojásából készített rántotta vagy éppen levese, a helyi termelők által készített lekvárok, szörpök, sajtok és „disznóságok”, a

sok frissen szedett zöldség és gyümölcs,

valamint a gazdaasszony sütije és meglepetései kizökkentik a gyerekeket a gyorséttermek igézetéből, miközben a valódi hazai ízeket ismerhetik meg.

Napkeltétől napnyugtáig rendhagyó programok

várják hát a nyári táborokban az érdeklődőket a kisnánai Bari Tanyán. Ahogy Tari Tünde felhívásában fogalmaz: „szerezd meg saját józan paraszti ész tanúsítványodat!”.

baritabor2Ugyan e tanúsítvány nem OKJ-s képesítés, a józan paraszti ész fontossága aligha vitatható. Főleg akkor, amikor a mai túlgépiesített és túlmodernizált világban a gyerek a vidék csendjében megtapasztalja, hogy

az életnek van egy másik, sokunk szerint szebb oldala,

melynek egyik ragyogó példája Bari Tanya.

További információk a Bari Tanya weboldalán és Facebook-oldalán találhatók.

baritabor5

baritabor3

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek