Ügyeljünk a kutyákra a tikkasztó melegben!

20 júl. 2014 Vaskor Máté

Az ebeknek a nyár a mókáról, a napról és a szabadtéri játszadozásról szól. Ám a gyullasztó hőségben nekik is szükségük van biztonsági intézkedésekre.

kutyatartas2Ahogy te izzadsz, a kutyák úgy lihegnek. Nekik is melegük van, épp ezért illik odafigyelni rájuk. A minap összeszedtük, hogy nekünk mire kell odafigyelnünk, most pedig összegyűjtöttünk néhány tippet, amellyel remélhetőleg a legmelegebb évszak is gondtalanul, biztonságosan telik majd kedvenced számára.

Naptejet, pólót, kalapot a háziállatnak. – Mi emberek is gyakran e három összetevővel védekezünk a magas UV-sugárzás ellen, és ez beválhat a kutyádnál is. Ez a technika leginkább a rövidszőrű ebeknél lehet előnyös. Öltöztesd fel egy vékony pólóba, vagy ingbe, kend be orrát és fülét állatoknak való naptejjel, és tégy kalapot a fejére. Ez utóbbi nehézkesen megvalósítható, ám ha nem jön össze, akkor figyelj oda rá, hogy keveset tartózkodjon napon, és inkább küld mindig árnyékba. Ezzel betartod kutyatartási kötelességeidet, és segíted őt, hogy ne égjen le.

Védd a hőgutától. – Nem vidám dolog, ha valaki napszúrást kap, főleg nem, ha a kedvencedről van szó. Adj neki rendszeresen friss vizet, és ne engedd, hogy napos területre menjen, pláne ne a déli órákban. A legjobb, ha egy melegben is jól szuperáló kutyaólat is beszerzel neki. A hőguta tünetei a túlzott lihegés, nyáladzás, szapora pulzus és a láz.

Tudd, hogy milyen területre viszed futkározni. – A kutyák imádnak füves placcokon szaladgálni naphosszat. Ha úgy döntesz, hogy elviszed őt egy délutáni kikapcsolódás keretein belül egy vidéki fűterületre játszani, akkor ügyelj, hogy tulajdonképp hova is mész. Számos fűterületet műtrágyával kezelnek, amely veszélyes lehet az ebedre nézve. Soha ne felejtsd, hogy nem minden az, aminek látszik, így a gyepek sem egyformák.

kutyameleg-msnbc-msn-comEgy percig se hagyd a kocsiban. – Vétek a forró nyári hónapokban akár egy gyors vásárlás erejéig is a járgányodban hagyni az ebet. A külső harminc fok feletti hőmérsékletet az autó nagyon gyorsan átveszi, és egy idő után eléri a halálos szintet. Tehát két lehetőséged van: vagy otthon hagyod, vagy magaddal viszed mindenhova szeretted.

Figyelj oda, hogy mit iszik. – A kutyáknak más háziallatokhoz hasonlóan érdekes étkezési szokásai vannak. Nagyon finomnak találják a kocsikban található fagyálló folyadékot, ami azonban kis mennyiségben is nagyon mérgező. Nyáron a túlmelegedés miatt az autókból gyakran szivárog ez a fagyálló, tehát ha az utcán sétáltatod a blökit, ne engedd, hogy a kocsik mellett sertepertéljen.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek