„Túlélő” tippek a kánikulai napokra

10 jún. 2014 Kulisch-Szabó Szilvia

A hosszan tartó hőség nem csak a kisgyermekeknek és az idős embereknek okozhat  problémákat, hanem az egészséges emberi szervezetet is próbára teszi.
hosegriado1A kánikulában a következő hatást válthatja ki a meleg, az arra érzékenyeknél: lassulnak a reflexek, hirtelen álmosság, fáradékonyság törhet rájuk. A meteorológusok sok hőségnapot jósolnak a nyárra, így lesz időnk „begyakorolni” ezeket a túlélő tippeket:

Hűtsük a lakásunkat úgy, hogy napközben az ablakokat csukva hagyjuk és használjuk a függönyöket vagy sötétítőket behúzva.

Kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket, mert ezek is melegítik az otthonunkat.

Ha túl száraznak érezzük a levegőt, hideg vízzel nedvesítsünk be pár törölközőt, és terítsük ki azokat a szobában – a felszabaduló pára hűti a szobát!

Ha sokáig tartózkodunk a napon - legfőképp a déli órákban - akkor okvetlenül kenjük be magunkat naptejjel. A napozókrém akár házi készítésű is lehet.

hoseg3Kerüljük a megterhelő fizikai munkát és lehetőleg ne tartózkodjunk a napon a legmelegebb órákban.

Igyunk sok folyadékot, mindig legyen nálunk 1 üveg tisztított víz. Kerüljük az alkoholt, a kávét és a magas cukortartalmú italokat, mert ezek vizet vonnak el a szervezettől. A forró gyógytea is kiválóan hűsít: tökéletes választás a hibiszkusz, a zsálya, a kamilla vagy a menta! A frissen facsart, vitamindús gyümölcslevekről se feledkezz meg: ha izzadsz, nemcsak folyadékot, hanem sok-sok ásványi anyagot és nyomelemet is veszítesz, ezeket pedig pótolnod kell!

Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is fogyaszthatunk. A gyümölcsök túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90%-a vízből áll), így a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta.

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. A kalória- és zsiradékban dús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset. A napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze.

hoseg1Zuhanyozzunk langyos vízben és használjuk vizes borogatást. Ha fürdünk, tegyünk néhány csepp borsmenta olajat a vízbe, ettől garantált lesz a felfrissülés!

Szedjük elő a világos, természetes alapanyagú bő ruháinkat (pamut, lenvászon), és bátran viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget.

Autósok figyelem: a felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt, a gyerekeket pedig még rövid időre se hagyjuk a parkoló autóban!

A szerző blogja itt!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek