Nem fázol rá, ha megfázol: tippek nátha ellen

07 nov. 2012 Fazekas Éva

fejfajasBeköszöntött a hideg, a náthás betegségek időszaka. Ha már igyekezetünk ellenére elkaptuk, akkor hasznos lehet pár tipp, hogy leküzdjük a betegséget.

A nátha a leggyakoribb megbetegedések közé tartozik, különösen ősszel és télen szenvednek tőle rengetegen, fejfájással kísérve. Köztudottan cseppfertőzéssel terjed, de a közösen használt tárgyak által is könnyen megfertőződhetünk. így ebben az időszakban különösen fontos, hogy gyakran fertőtlenítsük a közös használatú helyeket, illetve eszközöket.

Persze nem ülhetünk egész télen a szobában attól tartva, hogy elkapjuk a megfázást, de szerencsére számos eszköz van, amivel könnyebben átvészelhető a betegség.

zoldcitromElsőként érdemes leszámolni a legnépszerűbb tévhittel, ugyanis a megfázásra nem érdemes a háziorvosunktól antibiotikumot kérni. Sajnos ezek a gyógyszerek a vírusokra hatástalanok, így csak feleslegesen terheljük meg a szervezetünket egy antibiotikumos kúrával.

Tea
Az egyik legnépszerűbb kúra a megfázásos tünetek ellen és valóban sokat segít a tünetek enyhítésében. Legfontosabb feladata, hogy pótolja a nagy mennyiségű folyadék hiányt a szervezetből, ha pedig mézet is teszel bele, akkor a nátha mellett jelentkező gyakori torokfájáson is segít.

Citrom és narancs
A leghatásosabb természetes c-vitamin forrásként szolgálhat a megfázás ideje alatt. Másik nagy előnyük ezeknek a gyümölcsöknek, hogy tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a lázzal és fejfájással járó betegség tüneteit. Ezen kívül pedig fontos folyadékpótló szerepük is van. De nem csak akkor kell különös figyelmet fordítanunk ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztására, amikor már gond van, hiszen a betegség megelőzésében is segítenek.

szekesfehervarpaprikaErős paprika
Az erős ételeknek egyrészt remek fertőtlenítő hatásuk van, így enyhítheti a torokfájást, másrészt pedig tisztítja az arcüreget, így csökkenti az orrdugulás érzését.

Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legkedveltebb meghűlés elleni „gyógyszere”. Ha nem is feltétlenül ettől gyógyulunk meg teljesen, de valóban segíthet a tünetek enyhítésében egy bögre fahéjas forró ital.

Húsleves
Nagymamáink kedvenc betegség elleni gyógykezelése, de érdemes alkalmaznunk ma is, hiszen egy tányér forró leves a folyadék pótlásában is segít, és nem terheli meg az emésztésünket sem, viszont a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaz.

Forrás: femcafe.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek