Citrom, grépfrút, narancs: karakteres citrusfélék tele vitaminokkal
Szép lassan kifogyunk a hazai termésű gyümölcsökből, ezért újabb vitaminforrás után kell néznünk. Fordítsuk hát figyelmünket most a citrusfélék felé.
A grépfrút, narancs, citrom rengeteg pozitív hatással bírnak., lássuk, hogy mit tudnak!
A citrusfélék beltartalma nagyon hasonló, fehérjét és zsír szinte nem is tartalmaznak, ellenben tele vannak vitaminnal és bioaktív anyagokkal a gyümölcshús főként flavonoidokat a héj pedig pektint tartalmaz, cukortartalmuk alacsony.
Héjuk és húsuk egyaránt felhasználható, de ügyelj arra, hogy ha a héjból is szeretnél enni (fűszerként használt citromhéj, kandírozott narancshéj), akkor a bio-verziót válaszd, mert a gyümölcsök héját, a hosszabb eltarthatóság érdekében vegyszerrel kezelik.
Citrom
Karakteres, friss íze miatt nagyon kedvelt gyümölcsféle. Meghűlés vagy influenza esetén sokan ízesítik vele forró teájukat, ám így az összes vitamint kiölik a gyümölcsből. A citromot csak langymeleg italokhoz adjuk, hogy jótékony hatása megmaradjon. Egyébként az italnak nem lesz magasabb gyógyhatása attól, hogy szétégeted vele a szádat, sőt minden gyógyteát és teát érdemes 40° alatt fogyasztani.
A citrom gazdag C-vitaminban, javítja a keringést és növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Antiszeptikus, tisztító hatása miatt jól alkalmazható szájüregi fertőtlenítésre, ínyproblémákra is. A leve segít elmulasztani a pattanásokat és kirepedezett bőr is hamarabb rendbe jön egy alapos citromos bedörzsölés után.
Grépfrút
Fanyar íze miatt főként a gyümölcssaláták, limonádék összetevője, ám aki bírja ezt a kesernyést ízt, fogyassza bátran és nagyobb dózisban, mert elképesztően egészséges. Immunerősítésre és méregtelenítésre egyaránt használható, emellett a fogyókúrázók nagy barátja, hiszen rosttartalma miatt tökéletes éhségűző, a benne lévő savak pedig gátolják a zsír lerakódását.
A magjának gomba- és vírusölő hatást tulajdonítanak, a drogériákban külön grépfrútmag kivonat is kapható. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, segít megőrizni a bőr rugalmasságát.
Narancs
A legelérhetőbb és legkedveltebb citrusféle, hazánkban több fajta is elérhető. Ha narancsot vásárolsz sose a gyümölcs színe alapján válassz, inkább a rugalmasságát és az illatát figyeld, hiszen vannak olyan fajták melyek halvány sárgák (szinte zöldek) akkor is, ha már beértek.
Magas C-vitamintartalma miatt remek immunerősítő, és már napi két szem fedezi a napi kellő C-vitamin mennyiséget, ez pedig szükséges ahhoz, hogy a szervezet kellő mennyiségű vasat tudjon beépíteni.
Antioxidánsai rákmegelőző hatásúak, bőven tartalmaz A- illetve B-vitamint is. Nobelitin tartalma gátolja a véralvadást, és hasznos segítségek a vérrögök kialakulásának megelőzésében.