Újraépítik a debreceni páros kolbász imidzsét
Tizenketten írták alá a Debreceni Páros Kolbász Kódexet: kezdeményezői – vagyis a város, az értéktár bizottság és a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány vetetője –, valamint kilenc étterem tulajdonos.
A kódex a hagyományoknak megfelelő páros kolbász minőségi feltételeit rögzíti. Megalkotóinak és aláíróinak közös célja a Kiemelkedő Nemzeti Értékké nyilvánított debreceni páros gasztronómiai értékeinek védelme.
Az egyezmény aláírásával és a küszöbön álló hungarikummá nyilvánítással példát szeretnének mutatni más városoknak is. A debrecínert világszerte ismerik, amit ki kell használni, de a város számára is fontos, hiszen a debreceniség közösségteremtő erő.
- Egy olyan erő, amely ott lakik minden debreceniben, hiszen büszke rá, büszke a jó debreceni párosra. Ennek a törekevésnek az egyik fő mozgatóereje az, hogy a debreceni páros kolbász imidzsét újraépítsük. És itt a minőségi debreceni páros kolbászról beszélek, egy olyan termékről, amely valóban méltó lesz egy új, egy modern Debrecen imidzsét kiegészíteni – mondta Papp László polgármester
A Zamat Fesztivál szervezői a kezdetektől szívügyüknek tekintik a hagyományos páros kolbász gasztronómiai értékének népszerűsítését – mondta Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató, aki szerint a Debrecenizők elnevezésű páros kolbász show is hozzájárul a hagyományos márka újraépítéséhez.