Világörökségi hagyományőrzés: Hollókőn lesz húsvéti locsolkodás

30 márc. 2015 Administrator

Gazdag folklórprogrammal, palóc gasztronómiával és népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel várják a vendégeket a Hollókői Húsvéti Fesztiválra szombattól hétfőig.

hollokohusvetAz UNESCO világörökségi listáján szereplő Hollókő az ófalu parasztházaival és köves utcájával szabadtéri múzeumra emlékeztet ugyan, de élő, működő falu, amelynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén még gazdagabb, színesebb a program és a látvány, mert a falu új látnivalókkal bővült a

Próbáljon szerencsét Hollókőn!

című pályázat keretében, így a vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik maguka

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, amelyhez a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak. A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi.

Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok

és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc ízeiből, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

holloko11xSzombaton délelőtt nyitják meg a fesztivált. A folyamatos gasztronómiai és hagyományőrző programok után délután lesz a nagyszombati szentmise, majd Herczku Ágnes és a Banda ad koncertet.

Vasárnap és hétfőn párhuzamosan futnak a programok az ófaluban és a szabadtéri színpadon.

A vasárnapot húsvéti szentmise és körmenet nyitja,

majd táncházzal és örömzenével folytatódik a rendezvény. A vasárnapi és hétfői programok sorában fellép többek között a Nógrád Táncegyüttes, Ferenczi György és a Rackajam, a Fonó Zenekar, Szabó Balázs Bandája és a Kerekes Band - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek