Vidékjáró: disznótoros lakomák egy kupica pálinkával

12 nov. 2013 Vaskor István

Kupica pálinka, hurka, kolbász, szalonna, töpörtyű, sajt, szalámi, orjaleves, hájas tészta. Mi is lehetne mindez más, mint egy hangulatos disznótor!  

disznovagasxA néphagyomány szerint már évszázadokkal ezelőtt, az András havának is nevezett novemberben kezdődött a disznóvágások időszaka. A tradíciókhoz kapcsolódva 2013. november 30-án és december 1-jén kerül sor a - Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által idén tavasszal kezdeményezett - Vidékjáró programsorozat záró rendezvényeire, az „András havi disznótoros napokra”.

A FATOSZ és együttműködő partnerei a programsorozat megszervezésével a magyar vidék komplex bemutatását, a hagyományok széleskörű megismertetését és ápolását, a vidéki Magyarország értékeinek népszerűsítését tűzték képzeletbeli zászlójukra. A több turisztikai és vendéglátással, valamint helyi termék előállítással foglalkozó szakmai szervezet koordinálásával megvalósult Vidékjáró tematikus napok során idén márciustól minden hónapban elvitték az érdeklődők ezreit rendezvényeikre, melyekhez országszerte kapcsolódtak a falusi vendégasztal szolgáltatók, falusi szállásadók, csárdák, vidéki éttermek, borászatok, pálinkaházak, tájházak, kézművesek, hagyományőrző egyesületek és más civil szervezetek. A sajtnapokkal kezdődően, egyebek között a táncház és a tájházak napján keresztül egészen a csárdanapokig változatos és emlékezetes rendezvények sokaságán vehettek részt az érdeklődők.

disznotor3A Vidékjáró programsorozat 2013. évi programjainak zárásaként „András havi disznótoros  napokra” várják országszerte a vendégeket. Valódi gasztronómiai csemegének ígérkezik a tematikus nap, hiszen az András nap „környéke” már régen összefonódott a disznóvágással. A tél közeledtével a disznótoros ételek mellett a forralt borok és finom pálinkák kóstolásának ideje is elérkezik: a FATOSZ ezt a hagyományt kívánja bemutatni a programhoz kapcsolódó partnerekkel együtt.

Számos  vidéki csárda, panzió, falusi szálláshely és vendéglátóhely a mai napig őrzi a disznótoroshoz kapcsolódó receptjeit, a disznóvágási hagyományok ápolását. A  magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan helyekre, ahol  a feltálalt ételek hagyományos receptúra alapján, megbízható, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, megőrizve a valódi vidéki ízeket.

A központi helyszín a lajosmizsei Tanyacsárda, ahol december 1-jén kerül sor a hagyományos falusi disznóvágásra. A „procedúra” délelőtt 10 órakor kezdődik, a látogatók pedig finom falatok és pompás nedük elfogyasztás mellett végigkísérhetik a húsfeldolgozás és a toros étkek elkészítésének menetét. A jó étvágyhoz cigányzene szól majd, ám akik ezen a napon nem tudnak ellátogatni a Tanyacsárdába, azok november 29-30-án éttermükben kóstolhatják meg a disznótoros ételeket.

diszn3Az „András havi disznótoros napok” kiemelt helyszínei a bugaci Gedeon Tanya, a bárándi, Koroknai Porta, a csorvási Eszter Tanya és Patóhegyi Borházfalu. Mi mással várhatnák a vendégváró gazdák itt is a gasztronómia szerelmeseit, mint a hagyományos disznóvágás hangulatának bemutatásával, finom toros ételekkel és nedükkel. Az előre borítékolható, hogy unatkozni egyik helyen sem lesz lehetőségük a vendégeknek.

A Vidékjáró programsorozat záró rendezvényeihez folyamatosan csatlakoznak az ország sok-sok részéből a falusi vendégasztal szolgáltatók, falusi szállásadók, csárdák, vidéki éttermek, borászatok és pálinkaházak. A részletes kínálatról, az előzetes bejelentkezés határidejéről és feltételeiről a videkjaro.hu oldalon folyamatosan találhatók naprakész információk.

Mi más is lehetne a vendégcsalogató „zárszava”, minthogy a régi falusi szokás most a városban élőknek is elérhetővé válik. A szervezők szeretnék, ha minél szélesebb kör ismerné meg a hagyományos disznóvágás és disznótoros hagyományát, közelebb kerülve a vidéken élőkhöz, a magyar vidék szépségeihez.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek