Vendégfogadó a történelmi Magyarország közepén

15 dec. 2014 Vaskor István

Mit jelenthet ma az embernek a vízparti pihenés? Kikapcsolódást és feltöltődést, főként akkor, ha szabadidejének eltöltéséhez a nyugalmat választja.

franko1Áll egy gyönyörű porta a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország közepén, a Holt-Kőrös partján, Szarvastól alig négy kilométerre. A Frankó Tanya Vendégház ma a térség egyik kedvelt pihenőhelye, melynek évekre visszavezethető és „nyomon követhető” okai vannak. A tulajdonos, Frankó Pál – aki 2001 óta üzemelteti a vendégházat – Szarvas és környékének látnivalóira, nevezetességeire alapozva, a falusi turizmus iránti elkötelezettségéből fakadóan közösségi vállalásaival is sokat tett a térség idegenforgalmának népszerűsítéséért.

Frankó Úr 2007 óta tagja a FATOSZ Békés Megyei Szervezetének, a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesületnek. 2008– 2010 között egyesületi elnökként tevékenykedett, 2010-től pedig egyesületi titkárként dolgozik és a FATOSZ országos alelnöke is. 2008 óta a szervezet hivatalos Békés megyei falusi szálláshely minősítője: részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Tanúsító Védjegy, azaz a „napraforgós” minősítés feltételrendszerének kidolgozásában. A szakember a 2010-ben Békéscsabán alakult Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület alapító tagja, valamint a 2011-ben Szarvason alapított Körös-menti TDM Szervezet alapító tagja és elnökségi tagja is.

franko5Fentiek ismeretében nyilván nem is véletlen, hogy az általa működtetett vendégházban és annak környezetében a gyakorlatba is átültette mindazt, ami ma egy szállásadónál alapkövetelmény: minden igényt kielégítő szolgáltatások, rendezett környezet, vendégközpontúság. A négynapraforgós minősítésű Frankó Tanya Vendégház rangos turisztikai elismeréssel is büszkélkedhet, hiszen 2012-ben elnyerte a FATOSZ elismerését: a dél-alföldi régióban az „Év falusi vendégfogadója” díjat kapta.

- Mi adja a Frankó Tanya varázsát?

franko2- Mindenképpen a festői környezet, az érintetlen környezet, a Holt-Kőrös „testközelsége” – mondja Frankó Pál. – Nincsenek szomszédok, a házat körülölelő ötezer négyzetméteres pihenőkert és gyümölcsös, a kültéri fürdőmedence ideális nyugalmat biztosítanak az itt pihenőknek. Ehhez párosul, hogy a vendégházat is a hely szellemének megfelelően alakítottuk ki.

- Melyek a vendégház „paraméterei”, mit kell tudnia a leendő látogatóknak?

- 10-15 fős családok, baráti társaságok kényelmes, kulturált pihenését, kikapcsolódását biztosítjuk a négyszobás, fenyőbútorokkal berendezett, 220 négyzetméter alapterületű házban, melyben korszerűen felszerelt konyha, étkező, két fürdőszoba, pezsgőfürdő és szauna várja vendégeinket az év minden napján.

franko4- A nagy kert és a víz közelsége milyen konkrét kikapcsolódást kínál a vendégeknek?

- Azt hiszem közismert, hogy a Holt-Kőrös hazánk ötödik legnagyobb állóvize. Itt, a kert végében ebben a halban gazdag terület gondozott partján saját stégeinkről hódolhatnak szenvedélyüknek a horgászok, ám lehetőség van motorcsónakázásra vagy kenuzásra is. Kerti grillezőnkben a gasztronómia szerelmesei sütögethetnek, kölcsönözhető kerékpárjainkkal a bringások tehetnek kellemes túrákat a környéken.  A gyerekek az udvari játszótéren tölthetik önfeledten idejüket vagy éppen lengőtekézhetnek, asztaliteniszezhetnek kedvükre. Igény szerint egyébként segítünk vendégeinknek a programok szervezésében, összeállításában is.

- Ebben pedig Szarvason és környékén nincsen hiány. Miket ajánlanak a megannyi lehetőség közül.

franko3- Hosszas lenne felsorolni, s talán a terjedelem sem engedné mindet megemlíteni. Amit mindenkinek elmondunk: a Holt-Kőrös partján, az Arborétummal szemben található a történelmi Magyarország közepét jelző emlékmű. Az 1880 körül Mihályfi József szarvasi tanár által meghatározott mértani közepet egy 6,5 méter magas, belső szerkezet nélküli, négyszárnyú vitorlával ellátott malom jelöli. Itt található egy 1,1 km-es út, mely az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul, egy székelykapun át felvezet a Holt-Körös körtöltésére. Ennek végén egy másik székelykapun át vezet a szélmalomhoz. A gáton egyébként 17 stációt hoztak létre, s az ide állított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek. Kellemes időtöltést jelenthet a közeli túzok rezervátum megtekintése, egy séta hazánk legfiatalabb nemzeti parkjában, a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban, vagy éppen az Arborétumban. A szarvasi makettpark – mely végigkalauzol Magyarországon – ritkaság számba menő látnivaló, a szarvasi Víziszínház előadásai pedig szintén felejthetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak. Ezek mellett a város építészeti remekei, programjai egész évben várják a turistákat, melyekhez a Frankó Tanya szálláslehetőségével kapcsolódik, és várja szeretettel a vendégeket.

További információk a vendégház weboldalán és Facebook-oldalán érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek