Telekamra és fehér mák csalogatja a turistákat Trizsre

10 dec. 2013 Mentusz Károly

A "béke szigeteként" emlegetett kis gömöri falu, Trizs országosan is népszerűbbé vált a fellelhető hagyományokra épülő gasztronómiai rendezvényeivel.

trizs1Megújult a faluközpont és korszerűsített úthálózat fogadja a vendégeket a szlovák határhoz közeli településen, ahol az elmúlt három évben közel ötvenmillió forintot költöttek a turizmus fejlesztésére.

A gazdag és egyedi építészeti örökséget felvonultató faluban helyben termelt speciális zöldségeket, gyümölcsöket kínálnak, Így például a nyakas besztrenci szilvát, a sóvári-. illetve a honti almát, az árpával érő körtét, illetve a konkordi szőlőfajtát.

Ezek mellett vadon termő gombákat és gyümölcsöket is gyűjtenek, és dolgoznak fel a helyiek. Különlegességnek számít a trizsi fehér mák, amelyet a helybeli Süttő-család több generáción keresztül őrzött meg és ma, és tervek szerint a jövőben is termelik a faluban. A fehér mákot a kalácssütéshez használják rendszeresen.

A konyhakerti növényeket pedig - a burgonyától, a paradicsomig, illetve a borsóig - a falu határában kialakított szalag parcellákon termelik, melyeket szintén feldogozzák, bemutatják és értékesítik.

A temérdek fenti termékre is alapozva a felújított faluközpontban tartják a nagyobb turisztikai rendezvényeket. Immár hatodszor fogadták a vendégeket a hagyományos trizsi disznótorosra, amely ma már látványosságával országos érdeklődésre tart számot. Ennek során a sertés levágásától a feldolgozásig és a jól megérdemelt kóstolóig minden megélhető. Ledolgozandó a kalóriákat - kísérő programként erdei túrát rendeznek a falu határában található Hét Vezér fáihoz.

trizs2Másik jeles rendezvényük a nemrég megrendezett Telekamra ünnepe volt, melynek során a sikeres betakarítást követően állították ki a saját készítésű szörpjeiket, a lekvárokat, a savanyúságokat, melyeket meg is kóstolhattak a vendégek és vásárolhattak belőlük a helyi piacon.

A Telekamra külön érdekessége, hogy az ünnepre a szomszédos településeket is meghívták. Ott voltak a ragályiak, az aggtelekiek, az imolaiak, a szuhafőiek, a kurittyániak, az Alsó-Szuhán és Teresztenyén élők is, akik szintén bemutatták termékeiket. Erre az alkalomra gömöri krumpli lángost sütöttek, disznótoros ételeket remekeltek, valamint kültéri kemencében készített kenyeret, perecet, pogácsát is kínáltak.

Trizs jövője a turizmusban rejlik - erősítette meg Mácsi Istvánné, a falu polgármestere. Folynak a fejlesztések. Jövőre készül el az önkormányzat épülete mögötti részen az új bemutató konyha és fogadótér, ahol a gasztronómiai rendezvényeket tartják majd.

Egy trizsi gyökerű vállalkozó házaspár az elmúlt években néhány régi házat vásárolt a faluban. Ezek egy részét már fel is újították, amelyek szálláshelyként szolgálnak. Trizsben jelenleg néhány - eltérő komfortfokozatú - vendégházban fogadják a turistákat. A munkát a következő időszakban folytatják. Egy gömöri tájház nyitását is tervezik, amelyre támogatásért pályáznak.

trizs3Ezek mellett az önkormányzat újabb látványosságként bemutató portát alakít ki, ahol az állattartástól a kertészetig sok mindent szeretnének élőben szemléltetni a falusi gazdálkodás sokszínűségéből. Mintaboltot is nyitnak, ahol a helyben előállított termékeiket ajánlják majd a turistáknak.  

A trizsiek idén több országos fesztiválon is részt vettek, és díjakat is nyertek a speciális termékeikkel. Így Putnokon a Gömör-Expón, Aggteleken, a Gyümölcsfesztiválon, a mezőkövesdi Matyó-Expón, Pácinban a Hegyközi vásárban, valamint a szlovákiai Szádalmáson tartott Tizedbeszedő fesztiválon, ahol sikert arattak. Bíznak abban, hogy ezt a jövőben is folytathatják, annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg a trizsi specialitásokat.

Forrás: turizmusonline.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek