Tökfesztivál az Őrségben: király lesz, az biztos

21 szept. 2015 Vaskor István

Színes programok várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig az Őrségi Tökfesztivál: lesz ott minden, mi szem-szájnak ingere.

 

 

A programsorozat keretében termelői konferenciát, kézműves foglalkozásokat, kirakodóvásárt, néptánc- és népzenei bemutatókat tartanak és gasztronómiai érdekességeket is kínálnak a résztvevőknek.

 

Pénteken Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Park központjában töktermesztői konferenciát rendeznek, Nagyrákoson és Szalafőn pedig ismét kinyitnak a szereken lévő porták, ahol a tökmagköpesztés, tökmagolajütés titkaiba is beavatják az érdeklődőket.

 

 

A három nap során Szalafőn, Gaál Zsuzsanna Múltidéző Portáján például megtekinthető Biczó Antal: A múló idő nyomában – képek az Őrségben című állandó fotókiállítása és a régi rádiók kiállítás. Ugyanitt szeptember 25-én Kovács Gyula Magyar Örökség Díjas erdész-gyümölcsész tart előadást Régi gyümölcsfajták nyomában-Őrség címmel, szeptember 27-én pedig hagyományos, hajdinalisztes és kukoricalisztes dödöllekészítés várja az érdeklődőket.

 

Horváthné Tamaskó Ildikó Őrségi Portáján bemutatják az őrségi rétes-dödölle-kukorica és hajdinamálé készítésének fortélyait is, míg Zaicz Krisztinánál, a Ferencz Portán bemutatják állatsimogatási lehetőséggel együtt a családi gazdaságot, és tökmagos és más ízesítésű házi sajtok kóstolására is lehetőség nyílik.

 

Jelmagyarázat: 1. Balogh János Családi Gazdasága, 2. Batha Lajos, 3. Batha Pál - Batha Porta, 4. Csörgő Vendégház, 5.  Ferencz Porta – Zaicz Krisztina, 6. Hubertus Vendégház – Göcsei Zsolt, 7. Görbe Körte Vendégház – Márkus Rita, 8.Őrségi Ízek Portája – Tamaskó Ildikó, 9. Múltidéző Porta – Gaál Zsuzsanna, 10. Papp Jánosné, Margit, 11. Tamaskó Sándor, gombaszakértő

 

Szalafőn a Pityerszeren kézműves kiállítás és kirakodó vásár nyílik a nemzeti park védjegyét viselő termékekből és szakvezetés mellett lesz megtekinthető az őrségi népi műemlék együttes.

 

 

Az Őrségi Tökfesztivál hivatalos megnyitóját szombaton délelőtt 11 órakor tartják Őriszentpéteren, utána őrségi népzenei- és néptánc együttesek, kórusok váltják egymást a színpadon, majd délután öt órától az Ocho Macho zenekar ad koncertet.

 

 

Kézműves-foglalkozás keretében töklámpást faraghatnak az érdeklődők, amelyekkel akár a töklámpás faragó versenybe is benevezhetnek, este pedig egy lampionos felvonulásba is bekapcsolódhatnak. A nap során a hagyományoknak megfelelően tökkirályt is választanak.

 

 

Magyarszombatfán délután három órától kemenceavató batyus bulira, közös főzésre és sütésre, este hét órától pedig tábortűz melletti szalonnasütésre várják a fesztiválozókat.

 

Vasárnap is nyitva lesznek az őrségi porták, ahol helyi ételeket kóstolhatnak a betérők, játszóházat és népi kézműves foglalkozásokat tartanak a számukra,  délután egy órától pedig Őriszentpéteren a szabadtéri színpadon folytatódik a kulturális műsor, zenével és tánccal, vásári hangulatú színielőadással.

 

További részletes információk itt találhatók.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek