Skanzenba álmodott gasztronómiai időutazás Tihanyban

03 aug. 2014 Vaskor István

Már-már szájtátva néz körül az ember, amikor belép a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterembe Tihanyban, mert szinte fél évszázaddal visszarepül az időben.

skanzen1

A nagyanyáink korába történő időutazás persze párosul a mai kor kívánalmaival. Amikor Papp Róbert és családja megálmodták ezt az országban is egyedülinek számító helyet, arra törekedtek, hogy a paraszti élet mindennapjait megismertető skanzen keretein belül tálalják majd fel az ételt, kínálják az italt, s ehhez rendszeresen tradicionálisan magyar kulturális, kézműves és hagyományőrző programokat társítsanak.

skanzen4

Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem Tihany óvárosi részén

A sétálóutcában jó 3 méter magas tölgyfaszobor invitálja jókedvűen az előtte járót a betérésre, a hóna alatt tartott hordóval jelezve, mire számíthat, ki oda betér. S persze nem csupán balatoni borra, házi sörre és az erdőben gyűjtött gyümölcsökből készített pálinkra, no meg házi szörpre és szódavízre, hanem a termelőktől beszerzett, vagy éppen a Papp-család által készített helyi alapanyagokat tartalmazó ínyenc falatokra.

Mert itt bizony házi kenyeret, rétest, buktát, sörkiflit, túrós lepényt, langallót; házilag füstölt sonkát, kolbászt, szalonnát; házilag készült lecsót; házilag füstölt pisztrángot; házi szilva, birs, alma-körte és áfonya lekvárt, részben a maguk által termesztett fűszerekkel ízesített gasztronómiai csodákat és házi savanyúságokat fogyaszthatnak a vendégek.

skanzen5

Itt nem lehet kólát kapni

Sőt! A a nemzetközi konyhák gasztronómiai ínyencségeit sem. A Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem a magyar ízek otthona: mindent maguk készítenek a lekvároktól, a kalácson át a foszlós kenyérig, húsárukig. Éppen ezért az étlap kínálatában minden különlegességnek és egyedinek számít: bármelyik fogyasztása közben előbukkannak a nagyi finom főztjei, a régi idők vidéki ízei. Ezekben a fogásokban nincs mesterséges ízfokozó, ételszínezék vagy bármilyen kemikália. Csak a természet, az emberi kéz szorgalma.

Az időutazás része, hogy agyagtányérokon, fatálakon kínálják kemencés ételeiket, melyeket kecskelábú nehéz rönkasztalokon tálalnak fel, és az italokat is agyagkorsókban, agyagpoharakban viszik a vendég asztalához. Különleges hangulatúak bor- és pálinkavacsoráik vagy éppen a csoportos lakomák is.

 

A környezet is hamisítatlanul a régi idők hangulatát idézi. Az udvart fafaragások díszítik. A teret a búbos kemence uralja, e köré szervezték a berendezés többi részét. Egy kovácsműhelyt is kialakítottak, az ország minden részéről gyűjtöttek bele szerszámokat. Építettek egy majdnem komplett cipészműhelyt és egy nádtetős, kovácsoltvas pinceajtós kocsmadíszletet is, tele régi konyhai eszközökkel. Az épületben még a mellékhelységben is régiségek lógnak a falon..

skanzen2

Az skanzenben hétvégenként különböző programokat szerveznek

Kovácsbemutatót, operett- és magyar nótaesteket, kemencés napokat, kalácsfonást, rétesnyújtást, hurka- és kolbásztöltést, disznóvágást, lekvárfőzést. Itt azonban nemcsak azt tapasztalhatjuk meg, hol éltek és mivel foglalkoztak elődeink, hanem cigányzene mellett bele is kóstolhatunk a vacsorájukba.

 

Mindezek ismeretében azt már nem szájtátva veszi tudomásul a betérő, hogy a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem a vendéglátó helyek közül az országban egyedüliként birtokolja Prémium Hungaricum-védjegyet. E rangos elismerés mellett minősített balatoni étteremként a Balatoni Védnöki Tábla tulajdonosai, Régi Idők Ízei lekvárjaik pedig megkapták a Vidék Minősége díjat. Természetesen büszkék ezekre, de mint Papp Róbert, a családi vállalkozás vezetője hangsúlyozza: a vendég díjaz a legjobban, az ő elismerő szavai a legfontosabbak! S mivel e tekintetben is elégedettek, jól tudják: kiváló utat választottak, amikor mertek nagyot álmodni, s megalkották a Régi Idők Udvara Skanzen és Éttermet Tihanyban.

skanzen3

A skanzenba integrált étterem varázslatos és elképesztő időutazásra hívja a látogatókat megtapasztalni, hogyan étkeztek, ittak, szórakoztak eleink, amikor még kemencében sültek az étkek, a hűvös bor a pince mélyéről demizsonban került elő egy jóízű beszélgetéshez, de Kemencés pékségükben péksüteményeket is vehetnek a megfáradt vándorok. Ha ezt szeretné kipróbálni, Tihanyban járva kihagyhatatlan program e különleges hely meglátogatása, ahol – ha hiszik, ha nem – néhány órára valóban megáll az idő, és előbukkanak a nagyi emlékei, gyermekkorunk legszebb vidéken töltött napjai.

Tovább információk a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem weblapján itt.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek