Sikértelen siker, avagy miért együnk kölest?

21 okt. 2013 Vaskor István

A reformkonyha újbóli felfedezettje egyik legősibb gabonanövényünk, a köles. Széleskörű megismertetésére és kóstolására most konferenciát szerveznek.

koles2A fővárosban a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara  ad otthont 2013. október 25-26-án „A köles reneszánsza” elnevezésű rendezvénynek, mely a Vidékfejlesztési Minisztérium és a NAKVI támogatásával valósul meg. A program első napján a résztvevők mindent megtudhatnak erről a jótékony hatású gabonáról, a második napon pedig mesterszakácsok vezetésével rövid tanfolyamra kerül sor köles ételek készítésére.

De vajon mire és kiknek jó a köles?
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.

Serkenti az immunrendszert. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekezőképességét felkészültebbé teszi, fokozza. Fehérje tartalma 10%, továbbá 0,5% cukor, 1,1% dextrin, 60% keményítő, 2,5% rost, 2,8 % ásványi anyag. Még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, B karotint is tartalmaz, ami az "A" vitamin elővitaminja. B1 és B2 vitaminja is van. Kovatartalma, amely a nap melegét közvetíti, képes szervezetünket belülről "hevíteni, melegíteni".

koles3A köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot találunk benne. Vese és hólyaggyulladásra, a lép gyógyszereként ismerik. Fontos, hogy minden gabonát így a kölest is először finom szűrőben folyóvíz alatt, majd lábasban bő vízzel át kell mosni! Ez a parányi sárga hántolt mag főzéskor megdagad így legalább négyszeres vízmennyiséget igényel.

Ha már a konyhához jutottunk érdemes megismerni a legfontosabb tudnivalókat a köles sokoldalú gasztronómiai felhasználásáról!

Kiváló kásának (édesen vagy sósan) – kétségtelenül a legegyszerűbb köleses étel, ha kása módra megfőzzük – és zöldségételek dúsítására - megfőzhetjük külön is köretnek, vagy megfelelő időben belerakva akár együtt is a zöldségekkel – is. Bővebb lére engedve, levesként is működik ez az összeállítás, akkor levesbetétté minősül át a köles.

A köles lepény alapjának is jó: minimális munkával készül ez a jól variálható, ízletes fogás, ami akár desszertként, akár egytálételként is az asztalra kerülhet.

Töltelékekhez, fasírtokhoz, ropogósokhoz: ragacsosra főzve (több folyadékkal, a vége felé kevergetve) remek alapul szolgál fasírtmasszákhoz, amit zöldségekbe töltve vagy külön is megsüthetünk. Ropogósokhoz, krokettekhez is felhasználhatjuk dúsító anyagként.

Vegán túrónak is remek: megfelelően ízesítve a túróhoz megtévesztésig hasonló állagú és ízű, így akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket, azok is élvezhetik például a köles-körözöttet.

koles1Kedvcsináló recept: csirkemell falatok köles pehelyben

Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg csirke, vagy tyúkmell, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg köles pehely, 2.5 dl olaj, só.
Elkészítése
A csirke, vagy tyúkmellet sós vízben megfőzzük. Gazdaságos, ha levest is főzünk egyúttal és abból vesszük ki a megfőtt melleket. Nagyobb kockára vágjuk a főtt húst, majd lisztbe, felvert tojásba és végezetül köles pehelybe kipanírozzuk. Bő olajban gyorsan aranysárgára sütjük. Ízlés szerint a panírba egy kis durvára vágott diót is keverhetünk. Burgonyapürével tálaljuk.

A kölessel és a konferenciával kapcsolatos részletek a koles.atw.hu weboldalon érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek