Sikértelen siker, avagy miért együnk kölest?
A reformkonyha újbóli felfedezettje egyik legősibb gabonanövényünk, a köles. Széleskörű megismertetésére és kóstolására most konferenciát szerveznek.
A fővárosban a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara ad otthont 2013. október 25-26-án „A köles reneszánsza” elnevezésű rendezvénynek, mely a Vidékfejlesztési Minisztérium és a NAKVI támogatásával valósul meg. A program első napján a résztvevők mindent megtudhatnak erről a jótékony hatású gabonáról, a második napon pedig mesterszakácsok vezetésével rövid tanfolyamra kerül sor köles ételek készítésére.
De vajon mire és kiknek jó a köles?
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Serkenti az immunrendszert. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekezőképességét felkészültebbé teszi, fokozza. Fehérje tartalma 10%, továbbá 0,5% cukor, 1,1% dextrin, 60% keményítő, 2,5% rost, 2,8 % ásványi anyag. Még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, B karotint is tartalmaz, ami az "A" vitamin elővitaminja. B1 és B2 vitaminja is van. Kovatartalma, amely a nap melegét közvetíti, képes szervezetünket belülről "hevíteni, melegíteni".
A köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot találunk benne. Vese és hólyaggyulladásra, a lép gyógyszereként ismerik. Fontos, hogy minden gabonát így a kölest is először finom szűrőben folyóvíz alatt, majd lábasban bő vízzel át kell mosni! Ez a parányi sárga hántolt mag főzéskor megdagad így legalább négyszeres vízmennyiséget igényel.
Ha már a konyhához jutottunk érdemes megismerni a legfontosabb tudnivalókat a köles sokoldalú gasztronómiai felhasználásáról!
Kiváló kásának (édesen vagy sósan) – kétségtelenül a legegyszerűbb köleses étel, ha kása módra megfőzzük – és zöldségételek dúsítására - megfőzhetjük külön is köretnek, vagy megfelelő időben belerakva akár együtt is a zöldségekkel – is. Bővebb lére engedve, levesként is működik ez az összeállítás, akkor levesbetétté minősül át a köles.
A köles lepény alapjának is jó: minimális munkával készül ez a jól variálható, ízletes fogás, ami akár desszertként, akár egytálételként is az asztalra kerülhet.
Töltelékekhez, fasírtokhoz, ropogósokhoz: ragacsosra főzve (több folyadékkal, a vége felé kevergetve) remek alapul szolgál fasírtmasszákhoz, amit zöldségekbe töltve vagy külön is megsüthetünk. Ropogósokhoz, krokettekhez is felhasználhatjuk dúsító anyagként.
Vegán túrónak is remek: megfelelően ízesítve a túróhoz megtévesztésig hasonló állagú és ízű, így akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket, azok is élvezhetik például a köles-körözöttet.
Kedvcsináló recept: csirkemell falatok köles pehelyben
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg csirke, vagy tyúkmell, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg köles pehely, 2.5 dl olaj, só.
Elkészítése
A csirke, vagy tyúkmellet sós vízben megfőzzük. Gazdaságos, ha levest is főzünk egyúttal és abból vesszük ki a megfőtt melleket. Nagyobb kockára vágjuk a főtt húst, majd lisztbe, felvert tojásba és végezetül köles pehelybe kipanírozzuk. Bő olajban gyorsan aranysárgára sütjük. Ízlés szerint a panírba egy kis durvára vágott diót is keverhetünk. Burgonyapürével tálaljuk.
A kölessel és a konferenciával kapcsolatos részletek a koles.atw.hu weboldalon érhetők el.