Sikeresen debütált a Zöld Krajcáros Termelői Piac és Fesztivál
Egyre több a helyi vásár, egyre szaporodnak a termelői piacok, és egyre nagyobb számú remek kezdeményezés valósul meg az utóbbi időben országszerte.
Utóbbiak közé tartozik a Zöld Krajcáros Termelői Piac és Fesztivál, melyet a fővárosban, a Millenáris Parkban tíz környezetvédő, illetve a fenntartható fogyasztást népszerűsítő civil szervezet közreműködésével bonyolítanak le.
Július 21-22-én kezdődött és augusztus végéig további három hét végén, összesen még nyolc napon át tart a fesztivál, amely nemcsak piac és vásár, előadás és termékbemutató, közösségi összejövetel, hanem mindezek együttese. A fő szervező, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület a következőképpen fogalmazta meg a programsorozat üzenetét:
„Fontos és egyre fontosabb a helyi termékek fogyasztása, a környezettudatos életmód és szemlélet, s mindezek gyakorlati alkalmazása a hétköznapokban.”
A fesztivál különlegessége, hogy minden napnak más-más civil szervezet a házigazdája, akik többféle szempont figyelembevételével, interaktív programokkal, szakmai előadásokkal segítik a látogatókat abban, hogy hazatérve - otthonaikban, munkahelyükön és a környezetükben - ne tűnjön bonyolultnak, vagy épp túlzott kihívásnak a környezetbarát életmód kialakítása.
Az első hét vége egyik házigazdája az Ökoszolgálat volt. Sátruknál egész nap nagy volt a forgatag. Szabó Gyula, az Ökosz vezetője érdekes előadást tartott a háztartásainkban megtalálható tisztító és ápolószereknek álcázott vegyszerek alternatív megoldásairól. A másik előadó, dr. Jánosik Zsuzsa a Biokonyhászat árokparti növényekből címmel tartott interaktív előadása is nagy sikert aratott. Vélhetően nem csak azért, mert natúr és ízesített formában csalánturmixot kóstolhattak az érdeklődők, és sok mindent megtanulhattak az erdő-mező kincseiről, hanem mert az előadó személyes tapasztalatai, a múltból hozott élményei és a jövőbe mutató, szívhez szóló jó tanácsai, még sokáig elkísérik hallgatóságát a környezettudatos háztartás vezetésének útján.
A helyi, térségi, lehetőleg bio, de legalább vegyszermentes gazdálkodásból származó alap élelmiszerek fontossága, azok fogyasztása egyre több családban válik hangsúlyossá. A Zöld Krajcáros Fesztivál minden napján, így természetesen már az első két napon is, finom sajtokat, zöldségeket, fair trade kávét és teát, termelői mézeket, lekvárokat, szörpöket vásárolhatunk. Aki a helyszínen szeretne ezekből kóstolni - arra is nyílik lehetőség: a legtöbb termelőnél vendégváró falatokat kínálnak, sőt: aki az ebédjét is a helyszínen fogyasztaná el, a szervezők egyedi és ötletes megoldást találtak ki ennek igénybevételére.
A fesztivál séfje körbejárja a gazdákat, megtekinti portékájukat, és kiválasztja azokat az alapanyagokat, amelyekből a központi színpadnál felállított grillezőnél elkészíti a látogatók ebédjét. S hogy mennyire oda lehet figyelni arra, hogy egy könyezettudatos fesztiválon minél kevesebb műanyag hulladék, eldobható tányér és evőeszköz landoljon a kukában – arra is jó példa a fesztivál vendéglátása. Úgynevezett kóstolójegyet lehet vásárolni, amelynek ellenértéke letétként szolgált a porcelán tányér és fém evőeszköz igénybevételéért. A kóstolójegy átadásakor az éhes vendég megkapja a tányért, az evőeszközt, a séf a tányérunkra helyezi a grillezett finomságokat, majd az ebéd elfogyasztása után a tányérok, evőeszközök leadásával visszakapjuk a befizetett, jelképes 500 Ft-ot.
A fesztivál szervezői és kiállítói az elkövetkező hét végeken - legközelebb augusztus4-5-én - más-más házigazdákkal várják a látogatókat. Részletek itt!