Régi idők emlékét őrzi a Muskántlis Kustánház

02 ápr. 2015 Vaskor István

Nem csupán elnevezése őrzi az ősök emlékét, hanem a porta látványa is picinyke időutazás a múltba, nagyszüleink korába.

muskantli2Göcsejben, a tájegység hangulatát meghatározó dimbes-dombos vidéken terül el Kustánszeg. A mintegy ötszáz lelkes település kisebb dombra épült: ennek a dombnak a tetején magasodik a Muskántlis Kustánház. Horváth László és felesége a névadásnál és a vendégház kialakításánál is őrködtek a múlton: a muskátli régies, muskántli nevet a feleség nagymamájára emlékezve – merthogy a nagyié volt valamikor a ma már száz éves épület – adták, az őslakosok, a kustánok is „jegyzik” az elnevezésben a birtokot.

A tipikus parasztház jelleget és környezetet is megőrizték a jelennek

– természetesen a modern kor minden követelményének megfelelően.

- Nagy, egy hektárt meghaladó terület tartozik a vendégházhoz, melynek udvarába a növényekkel, fákkal beköltöztettük a természetet – említi Horváth László. –  Építészetében valóban a régi világ tárul itt a vendégek elé: a telekkel szemben állva  balra találjuk a házat, szemben a ház végénél az istállót, jobbra a pajtát, az úgynevezett kerített udvart, de a ház jellegzetessége a bejáratnál található, szintén a múlt emlékét őrző „kódis pitvar”. Van még egy régi szabadtéri kemence és egy aszaló is az udvaron, ezek eredeti formájukban történő felújítását a közeljövőben szeretnénk megvalósítani.

muskantli1Horváth László nem ismeretlenül csöppent a falusi turizmus világába. Rövid ideig vezetője volt a Zalatournak, ma pedig – feleségével együtt – a "Göcsejtour" Falusi Turisztikai és Hagyományőrző Egyesület tagjai. A Muskántlis Kustánház – mely megkapta a legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet, a négynapraforgós minősítést – működtetése is az egyesület keretein belül történik.

- 2014 év végére készült el a ház teljes felújítása – folytatja a tulajdonos. – A kor minden igényét kielégítő, berendezését és felszereltségét tekintve is modern épület 6 személy fogadására alkalmas, így elsősorban családoknak, kisebb baráti társaságoknak ajánljuk. Egy négy ágyas és egy két ágyas szoba várja a hozzánk betérőket, a közösségi térként is szolgáló tágas konyhával.

Környezetbarát megoldásként a melegvizet napkollektor szolgáltatja.

A pincében kialakítottunk egy kisebb társalgót és egy helyitermék-bemutató termet. Ebben folyamatosan szeretnénk népszerűsíteni a környék termelőinek portékáit, áruit, melyek megkóstolhatók és megvásárolhatók is lesznek.

muskantli3Kustánszeg ugyan kicsinyke település, de az itt élő emberek kedvesek, vendégszeretők, akik jó szívvel fogadják a betérő turistákat, látogatókat – úgy, mint Horváthék is. A falu látnivalói közül kiemelkedik a csodálatos természeti környezetben elterülő horgásztó és annak környéke – strandolási lehetőséggel és kempinggel –, valamint a környékbeli erdőségek, ahol kellemes kirándulásokat tehetnek a természet kedvelői.

A település épített örökségének ékessége a helyi református templom és annak templomkertje,

illetve a néprajzi értékeket őrző tájház is. Ám aki többre és másra vágyik, a Muskántlis Kustánházban megszállva és onnan indulva felfedezheti Zala megye szépségeit, a környező településeket.

- Kustánszeg a megyeszékhelytől, Zalaegerszegtől 20 km-re található – mondja búcsúzásként Horváth László. – A város egész éven át programok sokaságát kínálja, de egyebek között népszerű termálfürdője és aquaparkja is. Szintén könnyen és gyorsan elérhetjük Lentit is, ahol a gyógyfürdő sokak kedvelt célpontja, ám egy szlovéniai kirándulás is belefér a Kustánszegen megszállóknak: jó 50 kilométerre van az országhatár, és a túloldalán szintén szép tájak, építészeti remekek tekinthetők meg.

muskantli4Természetesen Horváth Lászlónak és feleségének az a legfontosabb, ha a Muskántlis Kustánházban pihenő vendégek náluk érzik magukat a legjobban, kihasználva a ház nyújtotta lehetőségeket – jókat sütnek, főznek, beszélgetnek.

Az érdeklődők a 06-20-288-9094-es telefonszámon és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen szerezhetnek be bővebb információt.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek