Nyitott Pincék Napja: országszerte megcsappannak a borárak
A pünkösdi hétvége ismét igazi ünnepnek ígérkezik a borbarátok számárra, hiszen május 23-25 között országszerte több mint száz pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt.
A Nyitott Pincék programsorozat keretében kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, temérdek új ismeret megszerzésére is, és a jóféle borok mellé finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.
A borral való találkozásnak két útja van. Vagy a bort visszük a fogyasztóhoz, vagy a fogyasztó megy a borhoz. Leggyakrabban az előbbi történik, mi most az utóbbit ajánljuk!
A bor szülőhelyével való találkozás mindig különleges élmény. A szőlőtáblák között megbúvó évszázados pincék, a varázslatos pincefalvak, az élénk zöldben harsogó borvidékek a túrázóknak különleges hangulatot kínálnak. Nem csak kulináris gyönyör, de kellemes kulturális, ismeretszerző kirándulás lehet egy jól megválasztott bortúra! Nem véletlen, hogy a borgasztronómia külföldön vezető helyet foglal el a rendszeresen kirándulók programjaiban és nálunk is egyre kedveltebb program.
A bor bizalmi termék
A borturizmus népszerűsítésére alakult Nyitott Pincék Szövetség – a Borászportál, a Vinoport online bormagazinokkal és a Winelovers rendezvényszervező csapattal együttműködve - hirdeti meg Pünkösd hétvégéjén a Nyitott Pince Napokat, hogy a bort készítők és a bort fogyasztók, a borkultúra értékeit megismerni vágyók találkozhassanak egymással. A bor ugyanis bizalmi termék. Ezért nagyon fontos, hogy az érdeklődők megismerhessék a legjobb pincéket és a borokat készítő borászokat, hogy hírvivői lehessenek ennek a sokak számára ismeretlen, vonzó világnak. Az elmúlt évek pünkösdjein már tízezrek élvezhették a borászok és a pincészetek vendégszeretetét.
A rendezvény célja az, hogy megkönnyítse a bort készítők és a bort fogyasztók találkozását a borok szülőhelyén. Azt mondják egy szép bor a táj lelke, a készítője hiteles kézlenyomata, a barátság alapja, a életre szóló élmény forrása.
A csatlakozott pincék:
Badacsonyi borvidék
- a’ Capella Szőlőbirtok (Családi Borműhely)
- Borbély Családi Pincészet
- Domaine Edegger Pincészet
- Fata Pincészet
- Thomay Pincészet
Balatonfüred- csopaki borvidék
Dél-balatoni borvidék
- Bujdosó Pincészet
- Garamvári Szőlőbirtok
- Gutman Borpince, Kötcse
- Ikon Borászat
- Katona Borház
- Pócz Pincészet
Egri borvidék
Etyek-budai borvidék
Hajós-bajai borvidék
Kunsági Bordvidék
Mátrai borvidék
Móri borvidék
Nagy-Somlói borvidék
Neszmélyi borvidék
Pannonhalmi borvidék
Szekszárdi borvidék
- Bodri Pincészet
- Dúzsi Tamás és családja Pincéje
- Frankos Borház
- Merfelsz Pince
- Neiner Családi Pince
- Takler Pince
- Tüske Pince
- Vesztergombi Pince
- Vida Családi Szőlőbirtok
Tokaji borvidék
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet
- Galambos Pincészet
- Tokaji Borbarátnők Egyesülete
- Tokaj Kereskedőház Zrt. Szegi Pince
Villányi borvidék
- Batthyány Pince
- Bock Pincészet
- Csányi Pincészet Zrt.
- Jammertal Borászati Élményközpont
- Polgár Pince Panzió
- Vinatus Pince Fogadó
Zalai borvidék
A listán szereplő pincészet a három napból minimum két napon át fogadják az érdeklődőket, és - kevés kivételtől eltekintve - 10 és 19 óra között nyitva tartanak. A helyszínen a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket, akik megnézhetik a pincészetet és kedvezményesen kóstolhatják meg a pince borait, és a vásárolt borok árából is engedményt kapnak. Javasoljuk, hogy a felkeresni kívánt pincékkel a részletekről előre egyeztess a megadott telefonszámokon!
További bővebb információ és leírás a rendezvényről a Nyitottpince.hu oldalon olvasható, illetve a +36 30 954 9147-es telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címeken kérhető.