Népi íz-őrző napok országszerte: középpontban a vidék gasztronómiája

10 jún. 2014 Vaskor István

Egyre többen vallják, hogy a falusi ízek, a gazdaasszony főztjei azon kulináris élvezetek közé tartoznak, melyeket érdemes mindenkinek megkóstolnia.

izleloesztertanyaEbben segít a gasztronómia szerelmeseinek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által kezdeményezett, és együttműködő szakmai és civil partnereivel megvalósuló Vidékjáró programsorozat is, mely az év minden hónapjában egy-egy tematikus napon a csodálatos magyar vidékre csábítja az érdeklődőket. A sorozat keretében 2014. június 14-15-én az ország több pontján kerül sor a „Népi íz-őrző napok-tájjellegű ételek kóstolója” elnevezésű programokra, melyek központi helyszínei a Lajosmizsei Tanyacsárda és Tapolcán a Főszezon Kiállítás és Népi Ízőrző Napok lesznek.

A magyar tájkonyhák tradícióit jelentő receptek a népi táplálkozás bölcsességét bizonyítják, hiszen a legegyszerűbb nyersanyagokból készíthető legkülönfélébb ételvariációkat tartalmazzák. Számos  vidéki csárda  és falusi vendégasztal szolgáltató  évtizedek óta csiszolódott receptjei alapján készíti ételeit, őrizve a magyar népi ízek és tájegységek hagyományos ételeinek és italainak tradícióit.

Ma már a  magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan helyekre, ahol biztosak lehetnek benne, hogy a feltálalt ételek megbízható, valóban helyben termett, megfelelően ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. A vendégfogadó helyek ezért is tartják fontosnak, hogy az általuk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat  felhasználva, valódi, helyi ízekkel találkozzon a betérő vendég.

A „Népi íz-őrző napok-tájjellegű ételek kóstolója” programjaihoz– melynek a FATOSZ mellett másik főszervezője a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete – több vidéki étterem, csárda, borászat, önkormányzat, termelő, falusi szállásadó és vendégasztal szolgáltató csatlakozott.

Ízelítőül néhány vendégcsalogató program a tematikus nap rendezvényeiből!

halaszleAz Őrségben a térség ínyencségei mellett a dödölle készítésének fortélyait is bemutatják a Múltidéző Vendégházban, Balatonfenyvesen pedig a bereki gasztronómiai hagyományok mellett népi mesterségekkel is megismertetik a látogatókat. Szabolcs községben „ÁLDOS” főzőünnepség lesz a Honfoglalás-kori Földvárban, míg a bugaci Gedeon Tanyán köles- és spárganapra várják a vendégeket. „Izgalmasnak ígérkezik” Fekeden az 5. Stifolder Fesztivál, Kismarján a „Tísztás ételek napja” és a mórahalmi Aradi Tanya és Élménybirtokon a közös kenyérsütés a dél-alföldi bográcsos különlegességek fogyasztásával együtt. Bozsokon a Nagy Vendégházban a pompás falusi ízeket a lekvárfőzés, aszalás és dunsztolás technikájának megismerése jelenti, míg Aldebrőn a kellemes mátrai borokkal kísérhetik le a helyi vidéki ízeket a településre betérők.

A két kiemelt helyszín sem marad ki a sorból. A Lajosmizsei Tanyacsárdában méneshajtással és lovasbemutatóval kedveskednek az ízletes ebéd mellé, Tapolcán pedig a Főszezon Turisztikai Kiállításon a résztvevők a bor- és pálinkakóstolás közben megízlelhetik a halápi lángost, sáskai rétest, tördemici kocsonyát, tóti tócsit, badacsonyi halászlét és a szántói sonkát is.

A rendezvények pontos helyszínéről, időtartamáról és egyéb tudnivalóiról a Vidékjáró honlapján találhatók részletesebb információk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek