Naplemente idején aranyhíd ereszkedik a vendégház fölé

05 jan. 2015 Varga Klára

Hogyan lehet beleszerelmesedni horgászként egy helybe úgy, hogy vendégházat épít az emberfia? Pásztor Mihály története választ ad a kérdésre.

pasztor4Poroszló szélén a négynapraforgós Pásztor Vendégházat néhány éve fedezték fel azok, akik az ország második legnagyobb tavánál, a 127 négyzetkilométeres Tisza-tónál töltik a hosszú hét végét, a nyarat vagy éppenséggel az utolsó derűsebb őszi napokat.

A négy apartmant többnyire családok töltik meg, akik kedvükre főzhetnek a minden apartmanban megtalálható jól felszerelt konyhában, grillezhetnek, bográcsozhatnak, nyárson süthetnek az udvaron, még a nádfedeles esőkonyhában is. Ha éppen nem a Tisza-tavi Ökocentrumban telik a napjuk, az alagútban, ahol bejárhatják a vízi világ csodáit úgy,

mintha a halak között sétálnának a tó fenekén,

ha nem etetnek vidrákat, vagy éppen nem a poroszlói szabadstrandon fürdőznek, akkor a vendégház udvarán kosárlabdázhatnak, pingpongozhatnak, lengőtekézhetnek. A gyerekeknek játszósarok bábszínházzal és rönk játszó mászókával és hintával áll a rendelkezésükre.

pasztor2Pásztor Mihály, a vendégház tulajdonosa tíz éve horgászként szerelmesedett bele a Világörökség részét képező Tisza-tóba, amelyben ötven halfaj él. De nemcsak a horgászás örömei bűvölték el, hanem az evezőstúrák, amelyek idilli, varázslatos vízi világba vezették el, ahol

úgy élnek és pihennek meg a madarak, mint a Paradicsomban,

ahol tündérrózsák lepik a tó vizét, félszigetek, szigetek várják a kirándulót, másfél méter vastag törzsű fák állnak, és naplemente idején aranyhíd ereszkedik a tó fölé.

pasztor5A Szabics-kikötőből bárki megtekintheti vízi úton a természeti csodákat., sőt a múzeumot is, amely bent, a víz közepén álló szigeten mutat be a táj múltjára jellemző régi mesterségeket. Van egy órás motorcsónak út, és van egynapos vagy több napos vízi túrára is lehetőség. Gyalogosan is érdemes megismerkedni a Tisza-tó csodáival. A Tiszaörvényi Tiszavirág Ártéri Sétaút éppen arra van kitalálva, hogy aki ott végigmegy, az már mindig visszavágyik ide a Tisza-tavi vízi világba.

A bringásoknak is jó dolguk van errefelé:

körbekerezhetik kényelmesen a tavat, kulturált büfék, ételkülönlegességek, hangulatos pihenők várják őket mindenfelé.

Ha meg akarják ismeri a tó történetét, Kiskörére – ahol múzeum meséli el, hogyan is kezdődött 1968-ban ennek az idilli világnak a születése – mindössze 58 km-s út viszi őket. Akik hosszabb időt töltenek Poroszlón, gyakran Egerbe, Egerszalókra is ellátogatnak történelmi nevezetességeket nézegetni, borozni, sajtot kóstolni, vagy éppen Mezőkövesdre, termálvízben fürödni, és egy egész falunyi népművészetben gyönyörködni.

pasztor3A Pásztor Vendégházat azért is szeretik a visszajáró vendégek, mert ha kezdődik a szezon, Poroszló centrumában nagy a nyüzsgés, de itt, a város szélén nyugalom van, és ha megtelik a vendégház, vagyis a három négy ágyas és az egy kétágyas apartman, még akkor sem kell sok embert kerülgetni. Családias, bensőséges a hangulat, az árak pedig barátságosak. A vendégház lakói, kicsik és nagyok

ingyen kapnak kölcsönbicikliket,

hogy bejárhassák a nem mindennapi szépségű környéket.

A poroszlói nyüzsgés persze azt is jelenti, hogy minden évben rendeznek a helyiek halászléfőző-versenyt, horgászversenyt, utóbbit mozgássérült versenyzők számára.

pasztor1Ezekre az alkalmakra mindenhonnan összesereglenek a résztvevők. A környékbeli éttermek pedig helyi specialitásokkal, fatányérosokkal, halkülönlegességekkel várják az ideérkezőt. Főzött fagyi, házi rétes, hagyományőrző fánk is szerepel a kínálatban.

További információk a vendégház honlapján honlapján érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek