Mit keres az asztalon a csirkecomb térdharisnyában?

16 jún. 2013 Vaskor István

csirke1Cserépedényben sült, bográcsban készült, tepsis, grillezett, pácolt, nyárson sült csirke. Ínycsiklandozó falatok – a Falusi íz-lelő napok kuriózumai.

S persze ne maradjon ki a csirkecomb térdharisnyában – hogy választ kapjunk a címben feltett kérdésre. Ez is része a 2013. június 21-22-i Falusi íz-lelő napoknak, a Vidékjáró országos rendezvénysorozat következő „állomásának”.

A tematikus naphoz szinte az ország minden részéből csatlakoztak falusi vendéglátók, falusi vendégasztal szolgáltatók, termelők, ökoporták, gazdaságok, hogy ezeken – a kapirgálós csirkére „épülő” – napokon helyi specialitásaikkal, szabadidős programokkal, derűvel várják a hozzájuk betérő vendégeket.

Az alábbiak az ajánlatok közül ismerhetünk meg néhányat, a teljes kínálat a programsorozat hivatalos weboldalán, a videkjaro.hu portálon érhető el. Ami ellenben minden érdeklődő számára fontos tudnivaló: mindenütt előzetes jelentkezés szükséges akár a szállásfoglaláshoz, akár a kapirgálós menü megrendeléséhez!

Papsajt Vendégház, Egerszalók
Ha csupán annyit mondanánk, hogy két napon keresztül állatsimogató várja a gyermekeket a vendégház kertjében, a felnőtteknek hiányérzetük támadna. Ám a finomságok szerelmesei – miközben kicsinyeik mással is elfoglalják magukat - bográcsos kakaspörköltet galuskával, kemencés csirkét zöldség ágyon, hagymás krumplival és vasalt, pácolt, filézett tanyasi csirkecombokat kóstolhatnak zöld salátával. S ha ezek után lesz még erejük, csobbanhatnak egyet a helyi fürdőben is.

csirke3Eszter Tanya, Csorvás
Azt Orosháza-Gyopárosfürdőtől 15 km-re közvetlenül elérhető, tájjellegű, hagyományőrző tanya közösen állította össze programját a szomszédos Mangalicás Tanyával, ahol szabadtartásos mangalicák, szárnyasok találhatók amelyek ételeink alapanyagaiként szolgálnak. Június 22-én 18 órára pálinkával és pogácsával várják a vendégeket, akik egy tanyasi  vacsorán megkóstolhatják  házi tyúkból és csirkéből készült ételeket, kedvükre mulathatnak, dalolhatnak  az élő citerazenére.

Nefelejcs Vendégasztal, Farád
Tyúkhúsleves tyúkgombával, farádi becsinált leves, rábaközi jércetallér, csirkecomb hany-szél módra, kakaspörkölt, grillcsirke: ízelítő a Szalay család kínálatából, akiknél június 22-én a jércekolbászt is megkóstolhatják vendégeik. A Rábaköz szívében kellemes napot tölthetnek a Farádra látogatók: megismerkedhetnek a hagyományos falusi élettel, a hétköznapokkal, a gazdálkodással, hintóval tehetnek túrát a környéken. Valódi hét végi „szárnyalás” vár mindenkit – falusi ízekben és a természetben.

Marcsi Asztala, Füzesgyarmat
Június 21-én és 22-én az ebéd a „kulákház” udvarán, festői környezetben zajlik, a vendégek megtekinthetik a több mint száz éves ház, régi használati eszközeit, a paraszt szekeret, és a háziasszony fűszerkertjét, ahol játékos felismerő versenyt rendeznek az aromásabbnál aromásabb gyógy és fűszernövényekből. A menü is ínycsiklandozó: kakaspörkölt bográcsban, fokhagymás csusza tésztával, házi szörpök (bodza, menta)  túrós és  lekváros bélesek, rétesek.

Szőke Tisza Pihenőpark, Nagyrév
A Falusi íz-lelő napok mindkét napján várják a vendégeket. Ha már a kapirgálós csirke a program főszereplője, a pihenőparkban a finom étkek elfogyasztása előtt az éhes vándor meglátogatja a baromfiudvart, segít a tojások összeszedésében és a két napos kiskacsák etetésében is. Ezt követheti a jól megérdemelt ebéd – ahogy a vendégvárók fogalmaznak – szárnyas ételek parádéjával.

csirke2Őstermelői biogazdaság, Szentkirály
Kis-Lőrinc Ildikó és Lakó Pál őstermelői biogazdaságának megtekintése önmagában is élmény, ha pedig egy ízes ebéddel párosul, az igazán kellemes. Június 21-én várják a gazdák a vendégeket, hogy megmutassák birtokukat, meséljenek a munkájukról, hogy majd azt követően felszolgálhassák az ebédet, mely kapirgálós baromfiból készült: tyúkhúsleves, rántott csirke vagy kakas pörkölt igény szerint friss uborka salátával, desszertnek tejes pite. Egészségükre!

Levendula Vendégház, Lovas
Június 21-22-re komplex programmal várják a vendégeket, ahol a szállást foglaló látogatók fürödhetnek, túrázhatnak, kerékpározhatnak, és átélhetik a levendulaszüret élményét, a levendulával ízesített ételek nyújtotta örömeket. A június 22-i közös vacsorán szinte valamennyi ételben megtalálható lesz a levendula, így természetesen az így készült helyi finomságban, a csirkenyársban is.

E néhány kedvcsináló kínálattal közel sem teljes a lista. A Falusi íz-lelő napokhoz kapcsolódott vendéglátók, vendégházak, termelők egyebek mellett kínálnak majd cserépedényben sült csirkét, csirkecombot térdharisnyában – hozzá pedig finom borokat, házi szörpöket és számos olyan programot, mely teljessé teszi a kirándulók napját, napjait.
A részletes programok és a további lehetőségek megtaláhatók a videkjaro.hu weboldalon.

Június 21-22-én irány a vidék! „Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket Ön is falun!” 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek