Milyen fát használjunk szabad tűzön?
A nyár a szabad tűzön történő sütögetés és főzés időszaka. De melyik fa „hogyan” ég, és melyik jó a nyárshoz, a tábortűzhöz, alágyújtáshoz, főzéshez?
Főzéshez legjobb a tűlevelű fa vagy a lomblevelű fák kiszáradt ága. A tűlevelű fának általában sok a hamuja, az el nem égett fából csak üszök marad vissza.
Sütéshez, nyársaláshoz legjobb a keményfa, például a bükk-, a gyertyán-, a szil-, a jávor- vagy az akác. Nem ég ugyan nagy lánggal, de parazsa soká izzik.
Nyársnak a kőris, a szil és a tölgy felel meg a legjobban. Ha használat előtt a felületét jól megnedvesítjük, erősen felmelegszik ugyan, de nem görbül meg.
Tábortüzet legjobb száraz fenyőhasábokból rakni, ami sok fényt ad, a nyár, a fűz, a rezgő nyár és a hárs túlságosan füstöl.
Alágyújtáshoz - ha van nyírfakérget, vékony lucfenyő és nyírfagallyat használj! Nyírfakéreggel még akkor is alá lehet gyújtani, ha nedves.
Kerülendő anyagok: papír, műanyag, festett-lakkozott fa, illeetve gyúlékony folyadékok (benzin, gázolaj, higító) elégetése.