Miért híres messze földön a varsányi dedelle, lepény és pampuska?
A Nógrád megyei Varsányban hagyományai vannak a lepénysütésnek, ebből fakadóan pedig az évenként megrendezett és egyre népszerűbb lepényfesztiválnak.
Mielőtt néhány ínycsiklandozó recepttel megismerkednénk – melyek a helyszínen természetesen megkóstolhatók, s mostantól otthon is elkészíthetők – a programról is ejtsünk néhány szót,
Mivel a monda szerint Varsányban készül a messze földön híres túrós lepény, nem véletlen, hogy a 2013. augusztus 18-i, VI. Varsányi Lepényfesztiválon kemencében sütnek majd a népviseletbe öltözött asszonyok – mint tették azt az előző évben is. A gasztronómiai kalandozás közben – a palóc ételek bőséges kínálatában – színjátszó csoportok előadásai színesítik a napot; kulturális bemutatókat és hagyományőrző együtteseket láthatnak, hallhatnak a vendégek, s nem marad el a kézművesek kiállítással egybekötött vására sem..
A színpadon fellépnek lengyel, felvidéki, vajdasági csoportok. A debreceni Kuckó Művésztanya a hagyományos színházi kereteket megbontva vásári komédiákkal szórakoztatja a vendégsereget. A helyi kiváló minősítésű Muskátli népi együttes palóc néptánc műsort ad elő, és a programok közötti szünetekben ízes palóc tájszólással palóc népmeséket hallgathat a közönség. A programot tovább színesíti a tűzszínház, illetve a motoros-show, majd a másnap hajnalig tartó mulatós bál.
Ha Ön igazi, a legtisztább alapanyagokból készült, kemencében sült eredeti palóc lepényt szeretne enni, ha szeretné felidézni gyermekkora ízeit, ha újra át szeretné élni, milyen is a nagyi főztje, és ha mindezt szeretné megosztani saját gyermekeivel, akkor 2013. augusztus 18-án látogasson el Varsányba, és töltsön el egy napot Nógrád megye egyik legérintetlenebb, legtisztább levegőjű vidékén!
Most pedig nézzünk meg néhány receptet, a varsányi asszonyok specialitásaiból!
Túrós lepény
Hozzávalók a tésztájához: l kg liszt, 10 dkg vaj, 4 db tojás sárgája, 10 dkg cukor, l dl tej, 7 dkg élesztő, csipet só.
A tetejére: 50 dkg túró, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 4 tojás sárgája, 20 dkg cukor, őrölt fahéj
Elkészítése: a 4 tojás sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a 10 dkg langyos vajat, a pici sót és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk, vajazott tepsibe tesszük. Két tepsivel lesz belőle.
Egyszerre csak a fele tölteléket készítjük el. A túrót összekeverjük a tojás sárgával, az áttört burgonyával és a kristálycukorral, majd a tésztára helyezzük és meghintjük fahéjjal. Előmelegített forró sütőbe tesszük és lassú tűzön alaposan átsütjük. A maradék tésztából készíthetünk lekváros buktát
Hagymás-tejfölös lepény
Hozzávalók a tésztájához: 50 dkg kenyérliszt, 1 evőkanál szárított élesztő, 1 kávéskanál só, 3,5-4 dl langyos víz.
A tetejére: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 dl tejföl.
Elkészítése: a tésztát megdagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, addig a húsos szalonnát felkockázzuk. Kisütjük a zsírját, a pörcöt félretesszük. A megmaradt zsírban megpároljuk a félfőre karikázott hagymát, vigyázva, hogy ne piruljon meg, hiszen még a sütőben is sülni fog. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kihúzogatjuk a sütőlapon és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük. Rákenjük a tejfölt a tetejére, elosztjuk rajta a megpárolt hagymát, és megszórjuk a szalonnapörccel. Ezt követően visszatesszük sülni még néhány percre.
Pampuska
Hozzávalók (12 darabhoz): 35 dkg finomliszt + egy kevés a formázásához, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 3 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 evőkanál zsír megolvasztva.
A sütéshez zsír vagy olaj, a tetejére lekvár és/vagy porcukor
Elkészítése: fél bögre langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adjunk hozzá 1-1 teáskanálnyi cukrot és lisztet, és hagyjuk kicsit kelni. A felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóból dagasszunk kelt tésztát, meleg helyen kelesszük a duplájára.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki, és hagyjuk ismét megkelni. A tésztamaradékot ujjnyi csíkokra sodorva formázhatjuk tetszés szerint.
Dedelle
Hozzávalók: 1 összmarok liszt, víz, só, szilvalekvár, darált mák, cukor.
Elkészítése: a lisztből, pici sóval és annyi vízzel, hogy "gyenge legyen, de el lehessen nyújtani" tésztát gyúrunk, kinyújtjuk. Tojás nem kell bele, egyrészt régen spóroltak a tojással, másrészt megkeményítette a tésztát. Bejelöljük a közepét és a feléig „szemre berakjuk a lekvárt”. Ráhajtjuk a tészta másik felét, jól összenyomogatjuk a lekvár körül és felvágjuk derelyevágóval. Forrásban lévő vízben főzzük, kicsit tovább, mikor már feljött a víz színére (érdemes megkóstolni). Leszűrve darált mákkal átforgatjuk és ízlés szerint cukorral vagy a nélkül fogyasztjuk.
További receptek a varsany.hu oldalon találhatók.