Haluskafesztivál vanyarci lakodalmassal
Tizedik alkalommal kerül sor haluskafesztiválra a Nógrád megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött rendezvényen bemutatják a vanyarci lakodalmast.
A Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete által szervezett, 2013. szeptember 14-i jubileumi rendezvény főzőversenyén idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző és -evő világbajnokságot.
Mivel ez hagyományőrző rendezvény, a zsűri elsősorban a káposztás és túrós haluskát értékeli (előbbi lehet édes vagy savanyú, utóbbi juh- vagy tehéntúrós), de külön díjazhatja a hagyományostól eltérő ételeket. Majdnem negyven féle ízesítésű haluska készült már a vanyarci fesztiválokon, nyert például különdíjat lecsós, vadpörköltes vagy mákos haluska is.
Sztrapacskaként is emlegetik a haluskát, amelynek alapanyaga reszelt krumpli, liszt és só. A vendégek különbséget tehetnek majd a magyar és a szlovák haluska között. A besztercebányaiak az íróhoz hasonló "zsinscsicából" is hozzátesznek, amikor beleforgatják a tésztát a juhtúróba, ettől az ő haluskájuknak krémesebb az állaga.
A vanyarci haluskafesztiválon évről évre vendégül látnak egy szlovák régiót, az idei vendég az ecseri szlovák régió lesz, őket a Csömöri Furmicska Néptáncegyesület képviseli.
Lesz a szombati programban haluskaevő verseny, várják a Haluska nevűek jelentkezését és bárki benevezhet haluskás versek, rigmusok elmondására. A fellépők - többek között a Muzsla Néptáncegyüttes vagy a Kóborzengő Zenekar - színpadra viszik a vanyarci lakodalmast, lesz menyasszonytánc, menyecsketánc és össztánc is.
A jubileumot azzal is megünneplik, hogy képeskönyvet készítenek az eddigi fesztiválokból, sok-sok fényképpel, receptekkel, rigmusokkal. A kiadványra pályáznak majd, és azt már kézbe vehetik a jövő évi fesztivál vendégei – írta az MTI.