Gasztronómiai forradalmat szerveznek a Balatonnál
A helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, nagyobb összefogással "gasztronómiai forradalmat" szeretne elérni a tó partján a Balatoni Kör.
Váli Péter borász egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a badacsonyi termelők kezdeményezésére létrejön a Balatoni Kör, melynek alapításában március 21-én húsz vezető borász és vendéglátós vesz részt a Balaton mindkét partjáról.
Az összefogás célja, hogy a Balaton mentén a helyi termékeket népszerűsítsék, és együttes erővel emeljék európai szintre a balatoni gasztronómiát. Első lépésként a Balatoni bort a Balaton-partra kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a tóparti vendéglátóhelyeken helyi bort kóstolhassanak a vendégek, de az is fontos célkitűzés, hogy balatoni halakból készüljenek a helyi éttermek fogásai.
Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere emlékeztetett: a helyiek összefogása lehetővé teszi, hogy a badacsonyi borok egyre többször és egyre komolyabb formában jelenhessenek meg a nagy rendezvényeken országszerte. Badacsonyba is érdemes azonban ellátogatni, hiszen egyre több színvonalas rendezvény várja a vendégeket a Balaton egyik legszebb környékén - tette hozzá.
Istvándy Gergely borász, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja hangsúlyozta: Badacsony felébredt "Csipkerózsika-álmából", és a látogatóknak immár a nyári főszezonon kívül is számos színvonalas kikapcsolódási lehetőséget kínál: egyebek között nordic walking pályarendszer, az új badacsonyi kilátó, a badacsonyörsi arborétum, a szigligeti vár, az új lábdihegyi strand, a tapolcai tavasbarlang vagy Salföldön lovaglási lehetőség várja a vendégeket.
Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke elmondta, többek között borúti információs táblarendszerrel és egységes megjelenésű kiadványcsaláddal népszerűsítik a borvidék pincészeteit, de szélesebb összefogásban is gondolkodnak, így a Füredi, a Somlói és a Badacsonyi Borút Egyesület rövidesen együttműködési megállapodást köt – írta az MTI.