Fokozzuk a hangulatot - piknikre fel!
Itt az ősz, kicsit hűvösebbek a napjaink, de egy-egy napsütéses hétvégén ilyenkor is érdemes kiruccanni a természetbe vagy akár egy közeli parkba.
Remek alkalom egy piknik családi vagy baráti összejövetelre. Mindenképp fontos a hely kiválasztása, szép kilátással megspékelve vagy szervezhetünk programmal – kilátóval, szabadtéri játékokkal - egybekötött pikniket is. Érdemes írni egy listát arról, hogy ki mit visz.
Néhány nélkülözhetetlen útravaló: pléd, vágódeszka, szemetes, evőeszköz, kés, poharak és tányérok, fényképezőgép, sátor, alufólia, hűtőtáska, asztalterítő, konyharuha, papírtörlő, dugóhúzó –és sörnyitó, sapka és a nélkülözhetetlen piknikkosár. Lényeges a menü összeállítása és az, hogy mit és miben viszünk. Inni elsősorban vizet vigyünk, de szóba jöhet az üdítő és egy könnyű bor, esetleg sör, attól függően, hogy kikkel és hova megyünk. Az étel lehetőleg szilárd legyen és a könnyen romlandókat is kerüljük (tojás, tej, hús). Tematikus pikniket is szervezhetünk, amivel igencsak izgalmas és hangulatos hétvégét varázsolhatunk. Például válasszunk ki egy nemzetet és vigyünk magunkkal olyan ételeket, zenét, italt. Ha kedvünk van színre, stílusra - romantikusra, vidékire, retróra - is alapozhatunk. Íme néhány kedvcsináló fotó és recept és irány a természet!
Receptek Anna ajánlásával
1. Paradicsomos-fűszeres sajtkrém
Hozzávalók:
10 dkg márványsajt,
5 dkg füstölt sajt,
1 dl langyos tej,
1/2 fej hagyma,
1 tk paradicsompüré,
1 mk curry,
szerecsendió,
só, fehér bors
Habos krémmé keverjük a márványsajtot a lereszelt füstölt sajtot, a tejet és a tejfölt. A hagymát lereszeljük, és a krémbe keverjük a paradicsompürével és a fűszerekkel. Kenyérre is lehet kenni, de hasábokra vágott nyers zöldségek, grissini, sós keksz is mártogatható bele.
2. Olivagolyók
Hozzávalók:
7,5 dkg liszt,
12,5 dkg reszelt ementáli sajt,
6 dkg vaj,
1 csipet cayenne-i bors,
1 tk olasz fűszerkeverék,
10 dkg töltött olajbogyó
A lisztből, a sajtból, a kockára vágott vajból és a fűszerekből sima tésztát gyúrunk, majd 2,5 cm vastag rudat sodrunk belőle. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A rudat 1,5 cm széles szeletekre vágjuk, mindegyikre teszünk egy-egy olajbogyót, összezárjuk rajta a tésztát, és golyóvá formáljuk. Sütőben aranysárgára sütjük.
3.Szőlős rétes
Hozzávalók:
- 40 dkg szőlő
- 1 csomag réteslap
- 6 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 4 ek tejföl
- 4 ek dió darálva
- kb. 4 ek zsemlemorzsa
Két vagy három réteslapot terítsünk tiszta konyharuhára. Olvasszuk meg a vajat, és keverjük el a tejföllel. Pöttyözzünk a tejfölös vajból a réteslapokra, majd szórjunk rá 2 evőkanál zsemlemorzsát.
4.Olasz sajtkrém
Hozzávalók:
5 dkg füstölt sajt,
3 dkg vaj,
1 ek liszt,
2 dl tej,
1 tk paradicsompüré,
1 csokor finomra vágott bazsalikom,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és kevergetve egy kicsit megpirítjuk. Folyamatosan kevergetve felöntjük a megmelegített tejjel, és sűrűre főzzük.
Lehúzva a tűzről hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a paradicsompürét, a fűszereket, és az egészet jó habosra keverjük.
Húsokhoz, zöldségekhez, grillezéshez, tésztára vagy szendvicskrémnek is tökéletes.
Kellemes pikniket kívánunk!