Építik a borvárost Szeged központjában
Nagyban zajlanak a vidék legnagyobb borászati seregszemléjének, a Szegedi Borfesztiválnak az előkészületei, ahonnan a kézművesek sem hiányoznak majd.
Május 18-tól tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt összesen százhúsz termelő kínálja majd nemes nedűit.
A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint „borértő” szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal érkeznek kiállítok Egerből, Tokajból és természetesen az Alföldről is.
Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.
A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. Újdonságként a Gasztroudvar a Klauzál téren épül föl, itt az étkek mellett szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is.
A borünnep három színpadán nyolcvan zenei program gondoskodik a jó hangulatról – írta az MTI.