Csapjunk a malacok közé: disznótoros kalandok a Fenyőharaszt Kastélyszállóban
A Fenyőharaszt Kastélyszállóban egy pálinkával kezdődik minden, s kolbász lesz a vége. Falusi disznótor ez a javából, ha teheti, kóstoljon bele Ön is!
A Fenyőharaszt Kastélyszálló Budapesttől 50 kilométerre található, az M3-as autópályán gyorsan megközelíthető. A műemlék jelleget megőrizve, ám a mai kor igényeit maximálisan kielégítő szálloda 22 korhű bútorozású szobája és 4 modern apartman lakása 64 fő részére kínál lehetőséget a pihenésre. A kastélyt körülölelő tizenhárom hektáros őspark nemcsak a kikapcsolódni vágyók, hanem az aktív pihenést kedvelők paradicsoma is.
Programjaik között a novembertő márciusig tartó hét végi össznépi disznótorok olyan keresettek, hogy azokra az ország minden részéből érkeznek vendégek. De vajon miért oly népszerű a fenyőharaszti falusi disznóvágás? Erről beszélgettünk Elek Éva szállodavezetővel, aki 2000 februárjától elkötelezett híve és szerelmese a kastélynak.
- A disznótoros hét végék 2006-ban kezdődtek, amikor igazgatónk, Dobák Zsolt felvetette, hogy szervezzünk ilyen programot a szállóvendégeknek – említette Elek Éva. – Örömmel mondhatjuk, hogy az ötlet telitalálatnak bizonyult. A városi emberek egyre inkább érdeklődnek a vidéki élet iránt, sokaknak pedig az egykori falusi nagymama emlékét idézve nosztalgiát jelent a disznóvágás. Mi magunk egyébként az évek során folyamatosan finomítottuk, csiszoltuk a programot, mely ma már valóban olyan népszerű, hogy a közelgő szezonban 2014 év végéig például minden disznótoros hét vége teltházas lesz.
- Valamilyen titka bizonyára van annak, hogy ilyen nagy az érdeklődés e programjuk iránt, túl azon, hogy ilyenkor finom falatok, jó hangulat és kellemes vidéki környezet csalogatja az érdeklődőket.
- Úgy gondoljuk, hogy azért vagyunk ebben igazán jók, mert minden kollégánkból árad a vendégszeretet, és mert jól áll nekünk a falusi élet, hiszen itt élünk vidéken. E szellemiség jegyében fogadjuk – és nem csupán a disznótoroknál, hanem az év minden napján – vendégeinket. A toros napokon a szálloda nagy terasza egy igazi falusi porta hangulatát idézi a felfűzött fokhagymától és paprikától kezdve a teknőkön és üstön keresztül a „nagy kedvencig”, a kemencéig. Ebben sütjük a kovászos-burgonyás kenyeret, mely zsírral és hagymával igazi sláger a vendégek körében.
- Vendégkönyvi bejegyzéseket lapozgatva a disznótoroknál olyan hangulatot varázsolnak a szállodába és közvetlen környezetébe, amellyel már-már elkényeztetik a résztvevőket. Ahogy tudom, ebben Önnek személy szerint is nagy szerepe van.
- Egy szezonban 15-20 disznótort bonyolítunk le, s ezekből kollégáimmal együtt én is kiveszem a részemet. Ilyenkor népviseletbe öltözöm, ezzel is hozzájárulva a falusi „feelinghez”. A programban korlátlan italfogyasztás – forralt bor, pálinka, csapolt sör, üdítő - szerepel, s ez így is van: a korlátlan fogyasztás valóban korlátlan fogyasztást jelent. Jómagam is folyamatosan kínálom a csipegetni valót, a melegítő vagy éppen frissítő italokat, a helyben sütött pogácsát és a nyújtott rétest, közben pedig nótázgatok a vállalkozó kedvűekkel. Nálunk ugyanis a disznóölés napján reggeltől estig élő cigányzene szól, a zenekar bárki nótáját eljátssza. A hangulat fokozódásával aztán akad, aki mikrofont ragad és felcsap nótaénekesnek, míg a visszafogottabbak a lábukkal ütik a ritmust.
- A disznótoros programokra három nap, két éjszakás ellátást kínálnak. A hangulatról már beszéltünk, de mit foglal magában ajánlatuk?
- Az érkezőket pénteken finom fűszeres forralt borral, citromos teával és frissen sült medvehagymás és sajtos pogácsával várjuk és kínáljuk. Délután már használhatják is ingyenes szolgáltatásainkat: szauna, hűsítő belső medence, szabadtéri 40 fokos pezsgőfürdőnk, billiárd, teke, ping-pong, darts, rex várja a vendégeket, akik bejelentkezhetnek térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatásainkra, masszázsra, skeet lövészetre vagy éppen lovaglásra, lovas kocsikázására. A bőséges, kemencében sült omlós húsokból álló vacsora már felkészülést jelent a másnapi nagy attrakcióra. Szombaton reggel aztán elkezdődik a disznóvágás, melynek folyamatában – a perzseléstől a felbontásig – a vállalkozó szellemű vendégek bekapcsolódhatnak, vagy éppen erőt meríthetnek további pálinka felhörpintésével. Az egész nap programja az evésről-ivásról „szól” egészen este kilenc óráig. A vasárnap a „másnap”, amikor a svédasztalos reggeli kiegészül az előző nap készített disznótoros ínyencségekkel, így tepertővel, abált szalonnával, disznósajttal. Vendégeink késő délutánig még pihenhetnek a szállodában, majd útravalóul disznótoros kóstolócsomagot kapnak ajándékba.
- Hogyan birkóznak meg a vendégek a „full-extrás” evéssel és ivással?
- Ki-ki a maga módján. A malac feldolgozása elsősorban a férfiakat érdekli, a hölgyek többsége inkább a wellness-szolgáltatásainkat veszi igénybe – természetesen nem lemaradva a főétkezésekről. A gyerekek is találnak maguknak elfoglaltságot, így mindenki jól érezheti magát. Ha szombaton délelőtt valaki elfárad a kortyolgatásban vagy a falatozásban, délután pihenhet kényére-kedvére, a disznótoros vacsorát úgysem hagyja ki senki.
- Mikor lesz a mostani szezonban az első disznótoros programjuk?
- November 7-9. között, de mint említettem ez is – mint az idei évben a többi is teltházas. 2015. januárjában és februárjában azonban vannak még szabad helyeink, ezekre is szeretettel várjuk az érdeklődőket.
Foglalás és további információk a disznótoros honlapján, a www.disznovagas-disznotor.hu weboldalon.