Bakancsos turistákat is vár a csellóművész Hangistállója

18 dec. 2014 Varga Klára

A Vértes és a Gerecse lábánál a völgyben, Budapesttől 42 km-re fekszik a  háromszáz fős kicsi falu, Nagyegyháza, ahol a Batthyány grófok valaha volt istállójának mindenki a csodájára jár.

hang1Ribli Ilona csellóművész ugyanis, aki 2000-ben költözött családjával Nagyegyházára, látva, hogy a településen se művelődési ház, se faluház, de még templom sincsen, az ablaktalan, rozoga istállóból alakított ki színvonalas, elegáns koncerttermet és közösségi teret Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatójának támogatásával. Később a Völgy Vidék Leader Egyesületnél benyújtott és elnyert Európai Unió-s vidékfejlesztési pályázatok segítségével mintegy 100 millió forintot költhettek az épületre.

Ilona először a kocsmában zenélt jobb híján, de aztán 2008-ban megkezdődött a száz éves, 500 négyzetméter alapterületű istállóépület – korábban a bicskei-tsz kezelésében terménytároló és gyapjúszárító - nagy átváltozása. 2008. decemberében rendezték a Hangistállóban az első komolyzenei hangversenyt,

itt mutatkozott be a frissen megalakult Tátrai Vilmos Kamaraegyüttes,

melynek Ribli Ilona is alapító tagja. Azóta egymást érik a színvonalas zenei programok magyar és külföldi muzsikusok, kórusok részvételével. A hangversenyek belépti díja nagyon kedvező, a barátságos összegben egy jó kemencés vacsora ára is benne foglaltatik, és jár hozzá a remek társaság, a meghitt együttlét és a szépséges táj, a jó levegő is.

hang4Ilona a környező települések: Óbarok, Csabdi, Vasztély, Mány, Alcsútdoboz, Felcsút, Bodmér ,Szárliget, Bicske, Tatabánya kulturális és közösségi programjaihoz is helyet biztosít a Hangistállóban. A komolyzenei koncerteken kívül a népzene, a népitánc is szerepel a repertoáron, s a helyi és környékbeli kézműves termékeket is nagy szeretettel, büszkeséggel mutatják be, de volt itt már „hetedhét országra szóló” lakodalom is! A Hangistálló az idén megalakult

Országos Sajtúthálózat tagja,

ami azt jelenti, hogy az ideérkező szervezett turistacsoportokat számára sajtkóstolás, sajtkészítés-bemutató várja.

A második Nagyegyházán rendezett Országos Sajtmustra után az érdeklődést, a sikert látva Ilona úgy gondolja, érdemes lenne évente kétszer is meghívni a sajtosokat. De helypénzt nem kér tőlük, mert tudja, mi munkával jár a kézműves sajt készítése.

hang3Bár a Hangistállóban nincs minden nap program, ha bakancsos turisták járnak arra, kinyílik előttük a „Hangistálló-Fogadó”, kapnak enni-inni, alhatnak is. Nemrégiben elkészült a tetőtérben egy újabb 120 négyzetméteres közösségi tér, az úgynevezett ”kamaraterem”, regisztrációs iroda, teakonyha, mellette nyolc két ágyas szoba várja a vendégeket, de szükség esetén pótágyakkal huszonnégy embert is tudnak fogadni éjszakára. Ilona úgy tervezi, hogy nyáron, kanadai egyetemen tanult lánya, aki képzőművészettel, ezen belül performance és installáció művészettel foglalkozik, kurzust tart majd az érdeklődőknek az újonnan épült helyszínen.

hang2Az új közösségi térben meditáció, jóga, gyógytorna és egyéb programok is várják a helyieket és a messziről érkezőket. Nyugaton már egy ideje szokás, hogy elhagyott gazdasági épületeket, gyárépületeket, templomokat felújítanak, és koncerthelyszínt rendeznek be az új életre keltett térben, de ha nagyszerű akusztikájú, ízléses és kényelmes koncerttermek jönnek is létre sokfelé, ilyen meghitt hangulat, ilyen közvetlenség kevés helyen tapasztalható, és ilyen szépséges táj sem mindenhol keretezi a zenei programot. Nem csoda, hogy Ilona

külföldi zenész barátai a világ minden tájáról

oly szívesen fogadják tőle a meghívást, és hogy a környékbeliek közül pedig sokan most kezdték megszeretni a Hangistállóban a klasszikus zenét.

A koncerttermet ki lehet bérelni ide illő programokhoz. Tovább információk a Hangistálló weboldalán és Facebook-oldalán találhatók.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek