A tisztaszoba varázsa és a nádtető lágy ívelése Dávod faluban

13 jan. 2015 Vaskor István

Ha szerencsénk úgy hozta, nosztalgiával gondolhatunk az egykor vidéken élő nagyszüleinkre, általuk pedig a nádtetős falusi parasztházak varázsára is.

davod1Akinek az élet nem adta meg ezt az élményt, ha másért nem, hát a lélek melegítéséért érdemes bekukkantania Dávodra, a Pipacsos Pihenőházba. Tisztaszoba, szabadkéményes konyha, búbos kemence, pitvar, kamra. A múlt egy szelete, ötvözve a mai kor építészeti követelményeivel.

Bár a falu elsősorban gyógyfürdőjéről ismert – ezt különböző mozgásszervi betegségekben szenvedő embereknek ajánlják –, a település szívét csinosító,

1830-ban épült eredeti nádtetős parasztház

nem csupán látványosság, hiszen az egyetlen Dávodon, hanem vendégfogadói „minőségében” a meghitt nyugalomra vágyó turisták pihenőhelye is.

Egykoron egy idős asszony lakott itt, aki minden év tavaszán-nyarán összeszedte a virág magját és elszórta kis kertjében. Ezzel testközelbe hozta a mezőt, melynek közepén éldegélt takarosan, dolgos falusi asszonyként. Ma már kevesebb pipacs nyújtogatja a nyakát az ég felé, de kis szigetek formájában őrzi a néhai gazda emlékét és a Pipacsos Pihenőház ékeként piroslik a virágzás idején.

davod2Sirok Istvánné Varga Karolina kislányként a szomszéd házban cseperedett fel, s bár városba – a 28 kilométerre lévő Bajára – költözött, a Dávodhoz való kötődése a szíve csücske maradt. Szintén dávodi származású férjével együtt nem is tanakodtak arról, hogy az eladósorba jutott parasztházat megvegyék. A vásárlás előtt azt is eldöntötték, hogy szálláshelyet alakítanak ki abban.

- 2004-ben vettük meg a portát – mondja Karolina asszony. – Felújításakor ügyeltünk arra, hogy eredeti formáját, építészeti értékét megtartva alakítsuk ki a vendégházat, természetesen belső részében a mai kor követelményeinek megfelelően.

2006-tól üzemel három napraforgós minősítésű szálláshelyként,

két szobájában egyszerre maximum 4 fő elszállásolására van lehetőség. A szomszédos telken lévő Dautova Vendégház – mely szintén a miénk – további 10 fő elhelyezésére alkalmas, így – a két házban – kisebb csoport is itt tölthet éjszakát, éjszakákat.

davod3- A fő vonzerő mégiscsak a Pipacsos Pihenőház. Mi volt a fő motiváció, amikor a falusi szállásadás mellett tették le voksukat?

- Baján lakunk a családdal, de én 18 éves koromig Dávodon éltem. A rohanó, egyre gyorsabb városi élet olykor felkavaró, ezért is kezdtem bele a nyugalmat árasztó falusi szállásadásba, amit nagy odafigyeléssel és szeretettel végzek. Célom, hogy az idelátogató vendégek bepillantsanak

a régi paraszti élet szépségeibe és egyszerűségébe,

eltölthessenek egy vagy több napot eredeti falusi környezetben aktívan vagy éppen teljes nyugalomban. A házban a vendég megtapasztalhatja a régi korokban élő emberek főzési, fűtési szokásait. Az épület eredeti szabadkéményes konyhája sajátos hangulatot kölcsönöz a pihenésének. Az udvar zárt és biztonságos, kisgyerekeseknek kimondottan alkalmas. Van a kertben homokozó,  kis játszóházikó is, a felnőttek pedig igény szerint a kültéri kemencés sütés-főzés alapjait ismerhetik meg segítségünkkel.

davod4- Ön végzettségét tekintve művészeti szervező és népi játszóház vezető. Kamatoztatja ezen érdeklődési körét a vendégfogadásban?

- Nem csupán szállást, hanem programokat is kínálunk. Hivatásomból eredően a Pipacsos Pihenőháznál nagy figyelmet fordítunk a hozzánk érkező gyermekre, legyen az családi látogatás, vagy valamilyen csoportos program. A kicsik a múlt értékeit játékos módon ismerhetik meg, miközben aktív részesei a történetnek, mi több, akár saját maguk is alakíthatják azt. A programok kialakításában

a paraszti világ tevékenysége, a kézműves szakmák bemutatása

élvez prioritást. Ezeket a foglalkozásokat szakképzett mesterek bevonásával vezetem. A nebulóknak nagy élményt jelent egy-egy falutúra, vagy éppen az állatsimogató – a szelíd kecskével és a nyájas pónilóval. Felnőttnek, gyereknek is érdekesek a pihenőház közösségi terében – a kézműves műhelyben – rendezett kiállításaim: volt már a Dávod történetét bemutató fotótárlat, most pedig házi készítésű, kézműves szappanokat – köztük egy darab 1800-as évekből valót – tekinthetnek meg a hozzánk betérők.

davod5- Ha most üzenni kellene leendő vendégeinek, a Pipacsos Pihenőház csalogató hangulata mellett mivel „kínálná” a Dávodra igyekvő turistákat?

- Ha azt mondom:

Gemenc, bizonyára jó a „csalétek”.

Ám a Gemenci erdőség mellett a település tágabb környezetében számos nemzetközi hírű kirándulóhely található, így a Kiskunsági Nemzeti Park, Ópusztaszer, a dunai szigetek, vagy a közeli városok – Kalocsa, Pécs, Szeged, Kecskemét – látnivalói. De Dávod közvetlen környezete is gazdag mind tárgyi, mind természeti szépségekben. A Ferenc-csatorna a Duna holtágaként kis folyamként szeli ketté a falut és Püspökpusztát, a csatorna környezete pedig horgászati, csónakázási lehetőséget kínál vendégeinknek, vadregényes környezetében saját horgásztanyánk és hozzá stégünk is van, melyet szintén ki tudnak bérelni kedves vendégeink a Pipacsos Pihenőház mellé.

További információk a Pipacsos Pihenőház weboldalán találhatók.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek